Ετσι γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

11 Δεκεμβρίου 2019, 21:41 | Ιστορία

Ετσι γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Είναι το χειρόγραφο με το πρώτο δημόσιο αίτημα του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρώτο μανιφέστο που εξηγεί για ποιον λόγο θα πρέπει το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα να επιστρέψει στην αθλητική ζωή τού τέλους του 19ου αι.

Δεκατέσσερις κιτρινισμένες σελίδες πυκνογραμμένες με μελάνι. Φράσεις ολόκληρες έχουν διαγραφεί κι άλλες έχουν υπογραμμιστεί ώστε κατά την εκφώνηση του κειμένου να δοθεί έμφαση. Ενα χειρόγραφο μέσα στο οποίο γεννιέται μια μεγάλη ιδέα. Και όταν πλέον το περιεχόμενό του ανακοινώνεται δημόσια, είναι η στιγμή που αλλάζει σελίδα η ιστορία του αθλητικού κινήματος.

Είναι το χειρόγραφο με το πρώτο δημόσιο αίτημα του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρώτο μανιφέστο που εξηγεί για ποιον λόγο θα πρέπει το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα να επιστρέψει στην αθλητική ζωή τού τέλους του 19ου αι. κατά την κεντρική ομιλία που απηύθυνε στην ετήσια συνάντηση της Ενωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 1892, 18 περίπου μήνες πριν από τη διοργάνωση της πρώτης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τέσσερα χρόνια πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Kαι είναι αυτό το αυθεντικό χειρόγραφο που εκτίθεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου και βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στις 18 Δεκεμβρίου με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 700.000 και ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ας εξάγουμε κωπηλάτες, δρομείς και ξιφομάχους. Αυτές είναι οι ελεύθερες συναλλαγές του μέλλοντος και την ημέρα που θα καταστούν καθημερινότητα στην παλαιά Ευρώπη, o αγώνας για την ειρήνη θα αποκτήσει νέα και ισχυρή υποστήριξη. Αυτό είναι αρκετό για να με ενθαρρύνετε να σκεφτώ τώρα για το δεύτερο μέρος του προγράμματός μου. Ελπίζω ότι θα με βοηθήσετε όπως με βοηθήσατε μέχρι τώρα και ότι μαζί σας θα μπορέσω να συνεχίσω και να πραγματοποιήσω σε μια βάση κατάλληλη για τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής αυτό το μεγαλοπρεπές έργο: την επανίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων» γράφει στον λόγο του ο γάλλος συγγραφέας και παιδαγωγός Σαρλ Πιερ ντε Φρέντι, ο οποίος μετέπειτα έμεινε στην Ιστορία ως βαρόνος Ντε Κουμπερτέν.

Γόνος αριστοκρατικής γαλλικής οικογένειας, υπήρξε παραγωγικός ως συγγραφέας, εκδίδοντας περισσότερα από 12 βιβλία με διάφορα θέματα, αλλά το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η εκπαίδευση και, ειδικότερα, η σωματική αγωγή και ο ρόλος του αθλητισμού στη διάπλαση του χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε και το πρώτο γαλλικό περιοδικό που ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στον αθλητισμό, το «La Revue Athletique», ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1896 έως το 1925.

Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά τη φύτευση αυτού του πρώτου σπόρου σε ένα εγχώριο αθλητικό συνέδριο, ο Κουμπερτέν θα γινόταν μάρτυρας των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στην Αθήνα με επίκεντρο το Παναθηναϊκό Στάδιο με τη συμμετοχή 241 αθλητών από 14 χώρες σε εννέα αθλήματα. Στην αρχαία Ολυμπία δε, στους πρόποδες του Κρονίου λόφου, είναι κατόπιν επιθυμίας του ενταφιασμένη η καρδιά του.

 

tanea.gr