Ακίνητα: Ποιοι επενδύουν νέα κεφάλαια άνω των 250 εκατ. ευρώ

16 Δεκεμβρίου 2019, 11:29 | Αγορά Ακινήτων

Ακίνητα: Ποιοι επενδύουν νέα κεφάλαια άνω των 250 εκατ. ευρώ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με τις ευκαιρίες να περιορίζονται, καθώς τα καλής ποιότητας ακίνητα σε προσιτές τιμές ελαχιστοποιούνται, οι επενδυτές "κλειδώνουν" τη θέση τους στη "Mονόπολη" της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο τιμών, σε συνάρτηση, βέβαια, με το είδος και την τοποθεσία ενός ακινήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη φετινή χρονιά καταγράφεται η υψηλότερη από ποτέ κινητικότητα στον κλάδο, όπου νέοι παίκτες εισέρχονται και παλαιοί εντείνουν την παρουσία τους. Ποιες είναι, όμως, οι νέες... αφίξεις;

Αλλάζει χέρια

Τον "λευκό ιππότη" της Pasal Development αποτελεί η Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη, η οποία θα καλύψει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, αποκτώντας ποσοστό τουλάχιστον 88% στην εταιρεία. Παράλληλα, θα χρηματοδοτήσει, με τη μορφή είτε ιδίων κεφαλαίων είτε δανεισμού, με 13 εκατ. ευρώ την Pasal.

Με τον τρόπο αυτό, η Sterner Stenhus θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της Pasal, η οποία διατηρεί στην κυριότητά της τέσσερα ακίνητα που θα παραχωρούσε στις τράπεζες εάν εφαρμοζόταν μόνο η συμφωνία εξυγίανσης. Ο λόγος για τις κεντρικές αποθήκες στην Ελευσίνα που μισθώνονται στον Σκλαβενίτη, οικόπεδο στο Λαύριο και ακίνητα σε Βοτανικό και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Τα ακίνητα, που θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της η Pasal, έχουν αξία αποτίμησης της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η Pasal Development δεν αποκλείει νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ αναμένεται να δρομολογήσει νέες επενδύσεις. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εισηγμένης, Κ. Μαρκάζο, είναι η εταιρεία να μεγαλώσει μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων, με τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της να είναι δίχως προσημειώσεις, γεγονός που επιτρέπει στην Pasal να αποκτήσει εξασφαλίσεις έναντι αυτών.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ

"Φρέσκο" χρήμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει κατά βάση από τραπεζικό δανεισμό, σχεδιάζει να επενδύσει για την αξιοποίηση ξενοδοχειακών ακινήτων ο επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου. Τα βασικότερα projects περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του ξενοδοχείου "Πεντελικόν", ύψους 12 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο έτη. Τη μετατροπή σε ξενοδοχείο του κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15 στην Αθήνα (10 εκατ. ευρώ) και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου "Mistral" στον Πειραιά, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μονάδα τεσσάρων αστέρων, έως τα τέλη του 2020. Στην Ελιά της Μυκόνου ο επιχειρηματίας δρομολογεί την ανάπτυξη μονάδας με 140 υπόσκαφα bungalows, ενώ η εκμετάλλευση του ξενοδοχείου "Λητώ" θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διένεξη με τον υφιστάμενο μισθωτή του ακινήτου.

Ο επιχειρηματίας σχεδιάζει την ανάπτυξη αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό έχει αποκτήσει ακίνητο 100.000 τ.μ. στην Αττική, στο οποίο θα προσθέσει επιπλέον ακίνητα.

Η Στοά Αρσακείου

Η νέα άφιξη που ξεχωρίζει στον χώρο του retail σχετίζεται με το έργο της αξιοποίησης του Αρσακείου Μεγάρου από τη Legendary Food, που σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ με στόχο την ανακατασκευή του χώρου, με ορίζοντα το 2021. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυκαταστήματος, το οποίο επιδιώκεται να αποτελέσει τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό της Αθήνας ύστερα από την Ακρόπολη, σύμφωνα με όσα σχεδιάζουν ο επιχειρηματίας Άρης Κεφαλογιάννης, οι πρώην τραπεζικοί Βαγγέλης Κοντζιάς και Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος και ο Peter Economides, που ειδικεύεται στη στρατηγική της αλλαγής ταυτότητας (brand strategist). Η Στοά Αρσακείου αποτελείται από 11.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία το 1/4 θα αξιοποιήσει η εταιρεία του κ. Κεφαλογιάννη, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια θα εκμισθωθεί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 65 καταστήματα στη στοά, με το business plan της Legendary Food να τοποθετεί την ημερήσια επισκεψιμότητα σε 10.000 έως 12.000 άτομα και την κατά κεφαλήν δαπάνη σε 12 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα η εταιρεία θα προχωρήσει στην επιλογή αρχιτεκτονικού γραφείου, ενώ το business plan θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Το city resort

Μετά το πράσινο φως από το Enterprise Greece, ο όμιλος Βιοχάλκο εντατικοποιεί το επενδυτικό σχέδιό του, ύψους 117 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού σε έκταση 70 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς 252, στην Αθήνα. Τι θα αναπτυχθεί στην περιοχή; Δύο ξενοδοχεία, ένα μουσείο, ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές (γήπεδα τένις και καλαθοσφαίρισης), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης. Η ανάπτυξη θα διαθέτει γραφειακούς χώρους, το υδάτινο στοιχείο θα είναι διακριτό, ενώ στην εγκατάσταση θα δημιουργηθεί εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και, φυσικά, χώροι στάθμευσης. Οι χρήσεις πολιτισμού θα υπερβαίνουν το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι χρήσεις τουρισμού θα είναι 45%, με τα ξενοδοχεία να καταλαμβάνουν επιφάνεια 25.000 τ.μ. Το μουσείο και το κέντρο τεχνολογικής έρευνας θα έχουν επιφάνεια 15.000-20.000 τ.μ.

Πηγή: www.capital.gr