«Πυρομαχικά» 95 εκατ. ευρώ για Intercontinental και Briq

18 Δεκεμβρίου 2019, 10:21 | Αγορά Ακινήτων

«Πυρομαχικά» 95 εκατ. ευρώ για Intercontinental και Briq

Οι δύο μικρότερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, Intercontinental και Briq Properties, συγκέντρωσαν κεφάλαια για να «χτυπήσουν» ακίνητα εισοδήματος σε ελκυστικές τιμές.

Κεφάλαια της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσουν για την απόκτηση νέων ακινήτων το προσεχές διάστημα, τόσο η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά, όσο και η Briq Properties του ομίλου Quest του κ. Θ. Φέσσα.

Στόχος είναι η περαιτέρω μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου τους, αλλά, κυρίως, πρόθεση των διοικήσεών τους είναι να διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να επωφεληθούν μιας μοναδικής συγκυρίας που υφίσταται αυτήν την εποχή στην αγορά. Αυτή έγκειται στο ότι υπάρχει άφθονη προσφορά ακινήτων εισοδήματος, λόγω του αποθέματος που προωθούν στην αγορά οι τράπεζες και πλέον και τα ξένα funds, τα οποία αγόρασαν τα πρώτα δανειακά χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Επιπλέον, οι τιμές αυτών των ακινήτων κρίνονται αρκετά ελκυστικές σε αρκετές περιπτώσεις, επιτρέποντας σημαντικές αποδόσεις, κάτι που δεν προβλέπεται να διαρκέσει για πολύ ακόμα, λόγω της συνεχούς ανόδου των αξιών.

Intercontinental: Ομολογιακό 45 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική επιπλέον ρευστότητα της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει και η Intercontinental International AEΕΑΠ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. Για τον σκοπό αυτό, οι μέτοχοι της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης ενέκριναν την λήψη νέου ομολογιακού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εισηγμένη εταιρεία πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό της Πειραιώς Real Estate, αποκτώντας ένα αυτοτελές κτίριο γραφείων στην οδό Τσακάλωφ 13 στην Αθήνα. Το τίμημα θα ανέλθει σε 5,93 εκατ. ευρώ.

Με την προσθήκη και του εν λόγω ακινήτου, η εταιρεία θα διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας πλέον τα «πυρομαχικά», προκειμένου να το ενισχύσει σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessDaily, η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αγορές αυτοτελή εμπορικά ακίνητα, όπως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ή σουπερμάρκετ, ενώ στο στόχαστρό της θα βρεθούν επίσης ακίνητα, όπως γραφεία ή παλιά ξενοδοχεία, τα οποία να επιτρέπουν και μελλοντικές υπεραξίες, εφόσον για παράδειγμα αναβαθμιστούν ενεργειακά, ή ακόμα κι αν αλλάξουν χρήση.

Η Intercontinental International διαθέτει σήμερα 34 ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία, συνολικής επιφάνειας 43.715 τ.μ., με τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα να ανέρχονται σε 7,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 55% των ενοικίων αυτών, αυξάνεται με ρυθμό της τάξεως του 3,5% ετησίως, ενώ η εισπραξιμότητα βρίσκεται στο 98%.

Briq: Άντλησε 50 εκατ. ευρώ

Πολύ σημαντική όμως κρίνεται και η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Briq Properties, καθώς ένα σημαντικό μέρος αυτής πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή νέων μικρομετόχων, προκειμένου να ενισχυθεί κι άλλο η διασπορά των μετοχών, καθιστώντας την εταιρεία του ομίλου Quest, την μοναδική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ με μετοχές, που να είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, στοιχείο που λείπει ακόμα και από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, καθώς από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης καλύφθηκε το 65,7% του ποσού της αύξησης, συνολικού ποσού 32,9 εκατ. ευρώ και 15.669.447 μετοχών. Επιπλέον, 4,1 εκατ. ευρώ, ή 1.960.043 μετοχές διατέθηκε μέσω άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής, ενώ οι υπόλοιπες 6.213.572 μετοχές, αξίας 13 εκατ. ευρώ, καλύφθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης,από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 75.105.645,30 ευρώ και διαιρείται σε 35.764.593 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,10 ευρώ η κάθε μία. Μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χ.Α. η ελεύθερη διασπορά των μετοχών θα ανέλθει σε 46% έναντι 21% που ήταν πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν, περίπου 43 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων. Εξ αυτών, σχεδόν 14 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν νέες αγορές, που ήδη έγιναν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι πριν από λίγες μέρες, με την απόκτηση του τρίτου ξενοδοχείου της αλυσίδας Mr. & Mrs. White. Το εν λόγω ξενοδοχείο, επίσης μισθωμένο στην Hotel Brain, βρίσκεται στην Κέρκυρα, μετά από την αγορά αντίστοιχων ακινήτων στην Πάρο και την Τήνο.

Η Briq σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ. Με τα έσοδα της αύξησης, το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των περίπου 50 εκατ. ευρώ, θα έχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ανέλθει σε 80 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί τραπεζικός δανεισμός για την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Πηγή: www.businessdaily.gr