Φόρος στις συναλλαγές μετοχών

07 Ιανουαρίου 2020, 08:40 | Χ&Α - 212

ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ: Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου Όλαφ Σολτς το οποίο προβλέπει την επιβολή φόρου στις αγορές μετοχών, είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί ήδη από το 2011 και είναι γνωστός ως “φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”. Δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε. Σύμφωνα με το σχέδιο, ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ο νέος νόμος θα υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ σε δέκα χώρες το 2021, στις Ελλάδα, Γερμανίας Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία. Στην Ελλάδα, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση θα αφορά τις εξής εταιρίες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, Πανγαία, Μυτιληναίος, Lamda Development και τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Βεβαίως, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς και της κεφαλαιοποίησής της. Στο σύνολο των δέκα ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζονται οι μετοχές περίπου 500 εταιριών.

Η Γερμανία υπήρξε η χώρα που εμπνεύστηκε το φόρο και η άποψή της βρήκε υποστηρικτές στις Βρυξέλλες. Το σκεπτικό πίσω από το φόρο είναι ότι, ο χρηματοπιστωτικός τομέας που είναι και μεγάλος "επενδυτής" μετοχών, πρέπει να συνεισφέρει στην κάλυψη του κόστους της κρίσης αφού από την αρχή της τρέχουσας κρίσης έχει λάβει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από τις κυβερνήσεις. Βεβαίως, όπως κάθε “οριζόντιος” φόρος, είναι ένας άδικος φόρος και η επιβολή του βασίζεται στο ότι, επί μία δεκαετία, οι μετοχές εμφανίζουν πολύ υψηλά κέρδη.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Ελλάδα το 1999. Βλέποντας ότι τα κέρδη στο Χρηματιστήριο είναι υψηλότατα, η τότε Κυβέρνηση δε θέλησε να μην εκμεταλλευθεί και αυτή την “κότα με τα χρυσά αυγά” και έτσι επέβαλε φορολογία στις συναλλαγές (στην πώληση) ίση με το 0,3% του ύψους του πινακιδίου. Σήμερα και παρά την τεράστια καταστροφή που στο μεταξύ υπέστη το Χρηματιστήριο, ο φόρος παραμένει, αν και μειωμένος στο 0,20% (από τον Απρίλιο του 2011).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)