Τράπεζες - Το 2020 κλείνει ο “κύκλος κρίσης” των τραπεζών

07 Ιανουαρίου 2020, 07:55 | Χ&Α - 212

Τράπεζες - Το 2020 κλείνει ο “κύκλος κρίσης” των τραπεζών

Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank το σχέδιο “Galaxy”, το οποίο πρόκειται να υλοποιήσει η Τράπεζα, ώστε, συμπληρωματικά με το σχέδιο “Ηρακλής”, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και μόνιμα το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” της τράπεζας, συνιστά τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ελλάδα, αλλά για η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Με την υλοποίηση του σχεδίου, θα επιτευχθεί ο περιορισμός του δείκτη των NPE από 44% το 2019, σε επίπεδα χαμηλότερα από 20% το 2020 και, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Αντιστοίχως, το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPL) θα υποχωρήσουν κάτω του 5% το 2022. Η εξέλιξη αυτή, θα επιτρέψει στην Τράπεζα να διασφαλίσει πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ κατά την προσεχή τριετία.
Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μία από τις πιο ουσιαστικές δηλώσεις, οικονομικού περιεχομένου και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος κατά το μήνα που πέρασε, αφού, μετά και την ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής”, σταδιακά αρχίζει να απλώνεται “φως” και να φαίνεται η επόμενη μέρα του τραπεζικού κλάδου.

Το έτος 2020 αναμένεται να κλείσει με δείκτες καθυστερήσεων κάτω από το 20%, για να ακολουθήσει ο τελευταίος κύκλος εξυγίανσης, με τη στήριξη νέων μηχανισμών που βρίσκονται υπό δημιουργία από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν εκχωρήσει σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρείες την καθημερινή διαχείριση του συνόλου των “κόκκινων” δανείων τους, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων στις ανακτήσεις. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι τράπεζες θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στον βασικό τους ρόλο. Τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα για τον τραπεζικό κλάδο θα είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του έτους. Βεβαίως, το στοιχείο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις διοικήσεις των τραπεζών όμως, θα φάνταζε απίθανο να μη συμβεί, είτε κατά το τρέχον έτος, είτε το αργότερο κατά το 2021, οπότε -με βάση τις εκτιμήσεις- το περιβάλλον για την ελληνική οικονομία θα είναι πιο ευνοϊκό και συνεπώς, η εξεύρεση επενδυτών, από τη διεθνή αγορά, θα είναι πιο εύκολη.


Είναι σαφές ότι, κατά το 2020, θα κλείσει ο κύκλος της μεγάλης κρίσης που πέρασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της οποίας χρεοκόπησε και ανασυστάθηκε.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους σχολιαστές, διατηρούμαστε θετικοί για τον κλάδο. Σύμφωνα με τη θεώρησή μας, δε θα πρέπει να εξετάζουμε τον κλάδο με βάση έναν μόνο δείκτη (Price / Book Value), αλλά θα πρέπει να βάζουμε στην εξίσωση μία σειρά παραγόντων που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την ολιγοπωλιακή διάρθρωση του κλάδου, την ιστορία του και τις βάσεις του μέσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι μετοχές των τραπεζών έφθασαν κοντά στα επίπεδα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του 2015 και, κατά το μήνα Δεκέμβριο, ανέκοψαν την πορεία τους. Όλο αυτό το διάστημα, η αγορά υπήρξε θετική στο “ανέβασμα” των τιμών των μετοχών στα παρόντα επίπεδα, αφού δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την επίτευξη των χαμηλότερων σημείων των τελευταίων ετών (στις 27 Ιανουαρίου 2019, ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) είχε βρεθεί στις 401 μονάδες και από τότε έχει αυξηθεί κατά 116%). Δε θα μπορούσε να είναι αυτή η πορεία ενός κλάδου που θεωρείται ότι δεν έχει προοπτικές. Εκτιμούμε ότι, σταδιακά, όλο και μεγαλύτερο τμήμα των επενδυτών θα κινηθεί προς την ίδια άποψη και θα δει τη δυναμική του κλάδου μέσα στη δυναμική που επαναποκτά η ευρύτερη οικονομία.

 

To 2020 αναμένεται να είναι ένα κρίσιμο έτος για τον κλάδο. Αυτό ήδη φαίνεται από την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, όπου η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)