Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

07 Ιανουαρίου 2020, 07:30 | Χ&Α - 212

Κατά τη διάρκεια του α’ δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου, η σμίκρυνση της απόστασης μεταξύ του Γενικού Δείκτη και της καμπύλης του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) προκάλεσε ανησυχίες. Επί πολλές μέρες βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ του 5% και του 10%, αυτή δηλαδή που έχουμε ορίσει ως “διάστημα ανησυχίας”. Στη συνεδρίαση της 10/12/2019 η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών υποχώρησε στο 4,86%, δηλαδή σ’ αυτό που έχουμε ορίσει ως “διάστημα επιφυλακής”. Ήταν η μικρότερη απόσταση που έχει υπάρξει μεταξύ των δύο καμπυλών από την περίοδο του Μαρτίου, όταν δηλαδή είχε γίνει η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από το Γενικό Δείκτη. Σ’ εκείνο το σημείο -όπως γράφαμε και στα καθημερινά σχόλια- όντως φοβηθήκαμε για την παραγωγή “σήματος εξόδου” (Γιατί λέμε ότι “φοβηθήκαμε; Επειδή πιστεύουμε στην ανοδική φάση της αγοράς. Αν σε κάποια στιγμή το σύστημα μας “βγάλει” έξω, εκτιμούμε ότι σύντομα θα μας ξαναδώσει “σήμα εισόδου”, αλλά στο μεταξύ θα έχουμε χάσει μία σημαντική απόδοση. Όμως, έτσι λειτουργούν τα συστήματα.)

Ο Γενικός Δείκτης όμως “άντεξε” και η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών επανήλθε σύντομα σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα. Στο παρακείμενο διάγραμμα, η απόσταση αυτή εικονίζεται από την απόσταση μεταξύ της μαύρης καμπύλης και του επιπέδο 0%, που είναι ένας οριζόντιος άξονας στη μέση περίπου του διαγράμματος.

Στο τέλος του έτους η απόσταση αυτή είχε αυξηθεί σε 9,44% και σε 9,31%, μετά την (πτωτική) συνεδρίαση της 3/2/2020. Εκτιμούμε ότι, κατά τους επόμενους μήνες -εκτός απροόπτου- η καμπύλη αυτή θα κινείται μεταξύ του 6% και του 12%, με τις πιθανότητες πτωτικής διάσπασης των δύο καμπυλών να είναι μικρές.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)