Βασιλεύει το... χάος στα αμύθητης αξίας ακίνητα του Δημοσίου

10 Ιανουαρίου 2020, 09:27 | Εταιρίες Ακινήτων

Βασιλεύει το... χάος στα αμύθητης αξίας ακίνητα του Δημοσίου

Η νέα διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου επιχειρεί να βάλει τάξη, ενώ όλα τα σχέδια αξιοποίησης περισσότερων από 70.000 ακινήτων έχουν μείνει ως τώρα στα χαρτιά.

Εικόνα χάους εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων κρατικών ακινήτων, παρά τα δέκα χρόνια κρίσης, τις απανωτές διοικήσεις που πέρασαν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το πλήθος των συμβούλων, το Υπερταμείο και τα μνημόνια.

Η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Στέφανο Βλαστό, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τις προσπάθειες που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως υπό την πίεση των δανειστών, προκειμένου να μπει τάξη στο μητρώο των περισσότερων από 70.000 ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ.

Η εικόνα του χάους περιλαμβάνει ακίνητα που υπάρχουν στα μητρώα αλλά δεν έχουν εντοπιστεί στο χάρτη, ακίνητα που εμφανίζονται παραχωρημένα χωρίς να εντοπίζονται τα σχετικά παραχωρητήρια, περίπου 7.000 ακίνητα για τα οποία έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια αιτήσεις εξαγοράς από ιδιώτες χωρίς να προχωρούν, εκατοντάδες ακίνητα με πολεοδομικά - χωροταξικά ζητήματα και ακόμα μεγαλύτερος αριθμός που έχουν μπλεξίματα με τα δασαρχεία. Ελάχιστα είναι και τα παραχωρητήρια που έχουν εντοπιστεί για χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες με τις υπηρεσίες της εταιρείας να προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν τα σχετικά έγγραφα.

Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που έστειλαν στην ΕΤΑΔ αρκετά από τα περιφερειακά κλιμάκια είναι χαρακτηριστική. Και τα 25 μεγαλύτερα σε έκταση ακίνητα της ΕΤΑΔ, με επιφάνεια άνω των 1.000 στρεμμάτων είναι παραχωρημένα σε άλλες κρατικές υπηρεσίες. Στα συγκεκριμένα ακίνητα λειτουργούν σήμερα αλυκές, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αεροδρόμια και αρχαιολογικοί χώροι.

Το μεγαλύτερο σε έκταση ακίνητο που περιλαμβάνεται σε έναν από τους πρώτους καταλόγους είναι οι Αλυκές του Μεσολογγίου, συνολικής έκτασης 73.420 στρεμμάτων, που έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση ακίνητο (20.000 στρέμματα) είναι οι βοσκότοποι στην περιοχή Γριππα του Κιλκίς που έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Αγροτιικής Ανάπτυξης. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ακίνητο, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, στη Σιθωνία Χαλκιδικής που σήμερα είναι δάση και δασικές εκτάσεις, επίσης παραχωρημένο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στον κατάλογο με τα 25 μεγαλύτερα σε έκταση ακίνητα της ΕΤΑΔ, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περιλαμβάνονται και τρία αεροδρόμια (Ρόδου, Καρπάθου και Σύρου), οι Αλυκές της Λήμνου, τα νησάκια Κουφονήσι και Μακρουλό (συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων) στο νομό Λασιθίου και πλήθος δασικών εκτάσεων.

Απανωτές διοικήσεις της ΕΤΑΔ έχουν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσουν έστω ένα μικρό τμήμα του τεράστιου χαρτοφυλακίου της, καθώς υπήρχε σχετική συμφωνία με τους δανειστές, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Η προηγούμενη διοίκηση του Γ. Τερζάκη είχε ξεκινήσει τις πωλήσεις διαμερισμάτων ενώ, μεταξύ άλλων, έφτιαξε και ένα πρώτο πακέτο 11 τουριστικών ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω πωλήσεων ή μακροχρόνιων παραχωρήσεων.

Όμως η διοίκηση Τερζάκη ήταν υπό παραίτηση από τις αρχές του καλοκαιριού ενώ κλήθηκε να διαχειριστεί και το καυτό θέμα με τη δικαστική διαμάχη με τον όμιλο Μαντωνανάκη, που διεκδικεί από την ΕΤΑΔ 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα έχει κερδίσει τις πρώτες διαιτησίες και ήδη ετοιμάζεται να «βάλει χέρι» σε περιουσία της κρατικής εταιρείας ακινήτων.

Στα 11 ακίνητα που μπορούσαν να τύχουν τουριστικής αξιοποίησης περιλαμβάνονταν μεγάλη έκταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ακίνητο στην Πιερία, τέσσερα Ξενία (Εδεσσας, Κομοτηνής, Βυτίνας και Χίου), τα τουριστικά περίπτερα Αγ. Λουκά και Κασταλίας στους Δελφούς και οι Στάβλοι Σαντορίνης. Η υπόθεση με τους τελευταίους δείχνει, όμως, πως δεν υπήρχε σαφής κατεύθυνση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενώ η τότε διοίκηση της ΕΤΑΔ προωθούσε σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης των Στάβλων των Καμαρίου στη Σαντορίνη, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωνε πως στο ακίνητο θα κατασκευαστούν κατοικίες για δημοσίους υπαλλήλους! Στον κατάλογο με τα 11 ακίνητα περιλαμβάνονταν και οικόπεδο στη Ροδόπη καθώς και έκταση στο Λιβάρι Βουρβουρούς στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Τα χρόνια περνούν και οι υποσχέσεις για «αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων» μένουν στα χαρτιά, όπως και οι δεσμεύσεις στους δανειστές για δημιουργία χαρτοφυλακίων που θα διατεθούν σε επενδυτές, τα σχέδια για σύσταση ΑΕΑΑΠ (επενδυτικής εταιρείας ακινήτων), κ.α. Και στους έξι μήνες της νέας κυβέρνησης δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς μόλις πρόσφατα άλλαξε η διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Πηγή: businessdaily.gr