Εξάπλωση του κορωνοϊού: Φοβόμαστε τον φόβο! (Πιθανό “σήμα εξόδου” από το “απόλυτο σύστημα”)

24 Φεβρουαρίου 2020, 09:47 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Εξάπλωση του κορωνοϊού: Φοβόμαστε τον φόβο! (Πιθανό “σήμα εξόδου” από το “απόλυτο σύστημα”)

Η καταγραφή ενός μεγάλου αριθμού προσβληθέντων από τον κορωνοϊό COVID-19 στη Νότιο Κορέα και -κυρίως- την Ιταλία, προκαλεί έναν διεθνή συναγερμό στις αρχές και ταχύτατη εξάπλωση του πανικού στους πληθυσμούς. Όπως θα αποδειχθεί στη σημερινή συνεδρίαση στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, ο κορωνοϊός έχει ήδη προσβάλλει το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα.

 

Οι αντιδράσεις του πληθυσμού στα κράτη που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, αλλά και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές κάθε κράτους, επιβεβαιώνουν πλέον ότι, η οικονομική δραστηριότητα, τόσο στην Κίνα, όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα επιβραδυνθεί εξέλιξη η οποία θα αφήσει το “αποτύπωμά” της και για το σύνολο του έτους.

 

Προς το παρόν, είναι βεβαίως νωρίς για να μπορέσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις. Όμως, η εξέλιξη δείχνει να παίρνει αρνητική τροπή. Η επιβολή καθεστώτος καραντίνας σε -έστω μικρές- ιταλικές περιοχές, η ακύρωση γεγονότων στα οποία συνήθως παρευρίσκεται μεγάλο κοινό (ποδοσφαιρικοί αγώνες, καρναβάλι Βενετίας κλπ) και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των κατοίκων, είναι στοιχεία τα οποία λειτουργούν έντονα αρνητικά στη ψυχολογία του κοινού και συνεπώς και στην οικονομία.

 

Αν δεχθούμε ότι η περίοδος των ιώσεων συνήθως εμφανίζει έξαρση μέχρι και τα μέσα Απριλίου (καθώς η εξάπλωση ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες και υγρό περιβάλλον), διαπιστώνουμε ότι το ευνοϊκό για την εξάπλωση χρονικό διάστημα, είναι ακόμη αρκετό για να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη. Όμως, προς το παρόν, μπροστά σ’ αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός, απλά παρακολουθούμε την εξέλιξη.

 

(Ένα site το οποίο -εδώ και καιρό- καταγράφει με λεπτομέρειες τις εξελίξεις είναι το κινεζικό “globaltimes.cn”. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε την αντικειμενικότητά του, όμως οι περιγραφές του είναι λεπτομερείς. Δείτε εδώ.

Βεβαίως, πάντα  υπάρχει το site το οποίο καταγράφει και απεικονίζει την αριθμητική και τη γεωγραφική εξάπλωση. Δείτε εδώ. )

 

Καθώς τα παράγωγα όλων των αγορών προμηνύουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό άνοιγμα στην Ευρώπη -και ενδεχομένως και στις ΗΠΑ- αλλά και μία πτωτική συνεδρίαση για το σύνολο της μέρας (δείτε εδώ), είναι βέβαιο ότι και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα σημειώσει πτώση στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Μετά την υποχώρηση (κατά 2,20%) του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή 21/2/2020, αυτός βρίσκεται στις 893,03 μονάδες (βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 900, μετά την 20/12/2019), ο ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 864,40 μονάδες, δηλαδή μόλις 3,21% κάτω από το Γενικό Δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αντοχές του για να μην υπάρξει σήμα εξόδου, είναι μικρές.

 

 

Ήδη, η χαμηλότερη τιμή 20 ημερών σχηματίστηκε την Παρασκευή στις 893,03 μονάδες, ενώ σήμερα θα υπάρξει μία ακόμη χαμηλότερη. Η υψηλότερη τιμή 20 ημερών ήταν (την Παρασκευή) οι 936,25 μονάδες (είχε σημειωθεί στις 27/1/2020), αλλά σήμερα θα υποχωρήσει στις 933,43 μονάδες (σημειώθηκε στις 28/1/2020). Κατά το διάστημα των επομένων 2 εβδομάδων, το Υψηλό 20 ημερών θα βρίσκεται στις 922,30 μονάδες (είχε σημειωθεί στις 922,30 μονάδες).

Όπως είχαμε ανακοινώσει και στο τεύχος 213 (δείτε εδώ), εφ’ όσον υπάρχει σήμα εξόδου από την παραλλαγή υψηλό/χαμηλό 20 ημερών του “απόλυτου συστήματος”, θα το ακολουθήσουμε. Δίνουμε μεγάλες πιθανότητες, το σήμα αυτό να υπάρξει είτε αύριο, είτε την Τετάρτη (26/2/2020).

 

 

Μετά το σήμα εξόδου, εάν τελικά υπάρξει, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών, θα συνεχίσει να ανεβαίνει (εκτιμάται ότι αυτό θα γίνεται με ρυθμό 0,60 μονάδες την ημέρα, ο οποίος διαχρονικά θα φθίνει) για διάστημα 4 μηνών περίπου.

Σημειώνουμε ότι, για να υπάρξει νέο σήμα εισόδου, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί πάνω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 και να υπάρξει νέα ανώτερη τιμή 20 ημερών. Βεβαίως, σε ειδικό άρθρο μας, θα καταγράψουμε επ’ ακριβώς τους όρους επανεισόδου.