Ελλάκτωρ

09 Μαρτίου 2020, 11:20 | Χ&Α - 214

Ελλάκτωρ

Πλήρης κατάρρευση της τιμής της μετοχής στη συνεδρίαση της 5/3/2020, με απώλειες 30% και τιμή κλεισίματος  στα 0,825 ευρώ, τιμή που αποτελεί ιστορικό χαμηλό και με υψηλότατο όγκο συναλλαγών (4,96 εκατομμύρια μετοχές). Την επόμενη μέρα, η μετοχή έκλεισε ακόμη χαμηλότερα, στο 0,8040, αφού πρώτα έφθασε και στα 0,698 ευρώ, με επίσης υψηλό όγκο συναλλαγών (3,36 εκατ. μετοχές). Πλην κάποιων δημοσιευμάτων κατά το τελευταίο διάστημα, στα οποία δε δόθηκε μεγάλη σημασία, για τη μετοχή δεν είχαν κυκλοφορήσει ιδιαίτερες φήμες. Άλλωστε, πρόσφατα, η εταιρία είχε δανειστεί, μέσω της έκδοσης ομολόγων, ποσό 670 εκατομμυρίων από τις αγορές του εξωτερικού, έστω και με υψηλό επιτόκιο. Παράλληλα,  έδειχνε να εξέρχεται από μία μη ικανοποιητική πορεία ετών και, μέσα από επενδύσεις σε νέα projects και το αυξημένο βάρος της στον τομέα της ενέργειας, να εισέρχεται σε μία ικανοποιητική φάση. Με βάση τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της 31/12/2019 (τα οποία δημοσιεύσαμε στο τεύχος 213), ποσοστό 8,44% των μετοχών της εταιρίας κατέχονταν από 35 Αμοιβαία Κεφάλαια.

Κατά την ημέρα της μεγάλης πτώσης δημοσιεύτηκε άρθρο (δείτε εδώ), το οποίο επικεντρωνόταν στην αδυναμία να αναλάβει νέα έργα ο όμιλος εντός Ελλάδας, στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα στο εξωτερικό και στον υψηλό δανεισμό του, που είχε -κατά το δημοσίευμα- προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους δανειστές του αλλά και σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του.

Η εταιρία αντέδρασε άμεσα και -πέρα από τη στήριξη της μετοχής στο Χρηματιστήριο- εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να απαντήσει στα -έστω λίγα- δημοσιεύματα (δείτε εδώ).

Τί συμβαίνει; Δύσκολο να το πούμε από τώρα. Πάντως, κάτι συμβαίνει. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις (τελευταία φορά στην περίπτωση της ΜΛΣ), όταν μία μετοχή, αυτού του επιπέδου, σημειώνει τόσο μεγάλη πτώση και με τόσο μεγάλο όγκο, δεν πρόκειται για λάθος της αγοράς και ούτε για πωλήσεις “μικρομετόχων” όπως ισχυρίζεται η εταιρία. Κάτι συμβαίνει. Αργά ή γρήγορα θα διαφανεί. Το ζήτημα όμως είναι ότι η μετοχή τραυματίστηκε, για πολύ καιρό, αν όχι για πάντα.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)