Prodea Investments

09 Μαρτίου 2020, 11:00 | Χ&Α - 214

Prodea Investments

Τον σχεδιασμό της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της και να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, από περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Εντός του επόμενου μήνα αναμένονται οι πρώτες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία θα εισέλθει σε φάση ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούνιο. Η διαδικασία αναμένεται να συνδυάσει την αύξηση κεφαλαίου με την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και πώληση μετοχών του βασικού μετόχου (Invel), εξέλιξη που θα αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της εταιρείας (freefloat) τουλάχιστον σε ποσοστό 20% - 25% και θα εισρεύσουν κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ που σε συνδυασμό με τη μόχλευσή τους θα χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις της ΑΕΕΑΠ. Σημειώνουμε ότι, ένα πρόβλημα για την εταιρία είναι η μικρή διασπορά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής. Με την επιχειρούμενη αύξηση του “free float”, αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί. Συνήθως, οι περιπτώσεις βελτίωσης του “free float” έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία της μετοχής.

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι η ανακατασκευή του οκταώροφου κτηρίου στην οδό Σταδίου 65  (επιφάνειας 11,3 χιλ. τ.μ) βρίσκεται σε εξέλιξη από το κοινό σχήμα (joint venture) της Prodea και της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Η Prodea αναμένεται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του project μετά την ολοκλήρωσή του. Το ποσοστό της Prodea τοποθετείται σε περίπου 35% στην κοινοπραξία με την Dimand, με το υπολειπόμενο ποσοστό (65%) να αναμένεται ότι θα περιέλθει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης στην ΑΕΕΑΠ.  (εδώ)

Τέλος, όπως αναφέρει η διοίκηση στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 (εδώ), η εταιρεία διερευνά την πώληση της κατά 100% ιταλικής θυγατρικής της, “Picasso fund”, η οποία έχει στην κατοχή της 13 ακίνητα σταθερού εισοδήματος, τα οποία αποτιμήθηκαν σε εύλογη αξία 213,3 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019. Στόχος της επιδιωκόμενης πώλησης, σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των κινήσεων, είναι η μόχλευση του χαρτοφυλακίου. Στόχος της Prodea είναι να εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση ακινήτων σε μια ώριμη αγορά, όπως η ιταλική, και να ανακατευθύνει τη ρευστότητα σε αγορές που εμφανίζουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)