Lamda Development

09 Μαρτίου 2020, 10:50 | Χ&Α - 214

Lamda Development

Στο ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει η κυριότητα του ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο, της μαρίνας, του ξενοδοχείου και του εμπορικού κέντρου της μαρίνας, όπως και ακόμα έξι μεγάλα οικόπεδα, καθώς και ένα επιπλέον οικόπεδο στο οποίο ενδέχεται να αναπτυχθεί ακόμα ένα ξενοδοχείο μετά τη λήξη της παραχώρησης του Ελληνικού. Βεβαίως, στην κυριότητα του Δημοσίου παραμένουν και όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και πάρκα. Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, ήταν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να αρχίσει η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη των έργων στο πρώην αεροδρόμιο. Τα ποσοστά της έκτασης που θα διατηρήσει ο επενδυτής και το Δημόσιο είχαν ήδη συμφωνηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η διανομή έγινε 30-70, με το 30% να περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή και το 70% μόνον ως δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. (εδώ)

Παράλληλα, η εταιρία θα επιδιώξει, εντός των επομένων εβδομάδων και αναλόγως των εξελίξεων, την άντληση, μέσω ομολογιακού δανείου, 350 εκατ. ευρώ, κάνοντας και το τρίτο βήμα για την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για επενδύσεις της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό. Το ύψος της έκδοσης αυξήθηκε από τα 300 στα 350 εκατ. ευρώ. Περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει μέσω του εταιρικού ομολόγου προορίζονται για την επένδυση στο Ελληνικό ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των κεφαλαίων, που θα επενδύσει η Lamda στο Ελληνικό, κατά την πρώτη 5ετία, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος των 467 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις, ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Στις 6/3/2020, η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε κάτω από το επίπεδο της τελευταίας α.μ.κ. (6,70 ευρώ) και έκλεισε στα 6,36 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική, όχι μόνον για την εταιρία, αλλά και για το σύνολο της αγοράς, αφού το παρελθόν έχει δείξει πως, όταν “εμβληματικές” μετοχές υποχωρούν κάτω από “κρίσιμα” επίπεδα, τότε δημιουργούνται ευρύτερες εντυπώσεις για φαινόμενα αδυναμίας στην ευρύτερη αγορά.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)