ΑΔΜΗΕ

09 Μαρτίου 2020, 10:45 | Χ&Α - 214

ΑΔΜΗΕ

Την επέκτασή του σε νέες δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές και η αποθήκευση ενέργειας, έχει αποφασίσει ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που θέτει η ταχεία μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και δίνει νέα διάσταση στη λειτουργία της εταιρίας και νέες προοπτικές στην εξέλιξη της κερδοφορίας της, κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή επαναξιολόγησή της από τους επενδυτές.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ βλέπει σε αυτό εκτός από την τεράστια πρόκληση και μια ευκαιρία: να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του, πέραν αυτής από τη διαχείριση του συστήματος. Η προετοιμασία του ηλεκτρικού συστήματος για να υποδεχθεί και να διαχειριστεί με ασφάλεια και αξιοπιστία τη νέα ισχύ 8-9 GW από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, αποτελεί αντικείμενο άσκησης για τον ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή αλλά και συγχρόνως πεδίο νέων δραστηριοτήτων για επιπλέον έσοδα, μη ρυθμιζόμενα. Μια δεύτερη πηγή εσόδων που ανοίγει για τον ΑΔΜΗΕ η ενεργειακή μετάβαση, είναι η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς για σύμπραξη σε μεγάλα έργα αποθήκευσης που διευκολύνουν ή αυξάνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος. Και σε αυτόν τον τομέα, οι πρώτες συμφωνίες αναμένονται εντός του έτους. Τα νέα σχέδια του ΑΔΜΗΕ προχωρούν παράλληλα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας. (εδώ)

Στις τρέχουσες εξελίξεις, ανακοινώθηκε ότι, σύντομα θα “συμβασιοποιηθεί» το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, ύψους 1 δισ. ευρώ (εδώ και εδώ), ενώ προχωρά η διασύνδεση της Σκιάθου με το Σύστημα Υψηλής Τάσης, μετά την υπογραφή της σύμβασης των καλωδιακών τμημάτων στις 21 Φεβρουαρίου 2020 στα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή (εδώ). Τέλος, ανακατασκευάζεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου 400 kV, μία από τις παλιότερες υποδομές του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (εδώ).

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ετοιμάζει έναν δεύτερο “γύρο” αποκρατικοποίησης της εταιρίας, εξέλιξη που μπορεί να συμβεί εντός του β’ τριμήνου του έτους, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις αγορές. Σημειώνεται ότι, μετά την πρώτη αποκρατικοποίηση του 2017 και την απόσχισή του από τη ΔΕΗ, το Δημόσιο διατηρεί (έμμεσα και άμεσα) το 51% της εταιρίας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)