ΔΕΗ

09 Μαρτίου 2020, 09:55 | Χ&Α - 214

ΔΕΗ

Στις 23 Μαρτίου στο Λονδίνο θα γνωστοποιηθεί το business plan της McKinsey για την εταιρία, το οποίο θα αναδείξει τις πτυχές της στρατηγικής της ΔΕΗ και θα αναλυθούν με στοιχεία οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο, μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και τα επενδυτικά σχέδια για τις ΑΠΕ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) αλλά και για το διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, που όπως είναι γνωστό θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 49% το Σεπτέμβριο. Προς το παρόν όμως, το πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί σωστά, μπορεί να ενισχύσει τα ταμεία της εταιρίας με πρόσθετα έσοδα από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Επιχείρηση είναι αμφίβολα η απολιγνιτοποίηση αλλά και οι όροι με τους οποίους θα διατηρήσει ανοικτά τα λιγνιτικά της εργοστάσια έως το 2023.

Για τη ΔΕΗ το κλείσιμο των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων από τον Ιούνιο του 2020 και σταδιακά μέχρι το 2023 είναι ειλημμένη απόφαση με κύριο κριτήριο την επιβάρυνση με περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Επιδίωξη ωστόσο της ΔΕΗ είναι να στηρίξει τις λιγνιτικές περιοχές διατηρώντας έναν στοιχειώδη ενεργειακό ρόλο. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο εξάλλου των λιγνιτικών περιοχών είναι αντικείμενο της κυβέρνησης και της Διυπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί γι’ αυτό. Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5 GW στις εκτάσεις των ορυχείων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και ενός ακόμη φωτοβολταϊκού ισχύος 1 GW στη Μεγαλόπολη. Για το φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας μάλιστα, που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η ΔΕΗ έχει καταθέσει ήδη στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση άδειας παραγωγής. Επιπλέον, η ΔΕΗ δηλώνει πρόθυμη να εισφέρει γη σε τοπικού φορείς και ιδιώτες εργολάβους της περιοχής για την καλλιέργεια φυτών που μπορούν να παράγουν βιομάζα, μέσα από κοινά επιχειρηματικά σχήματα στα οποία θα διατηρεί και η ίδια μετοχική συμμετοχή. Σχετική πρόταση φέρεται να εξετάζει ο Δήμος Αμυνταίου (εδώ).

Κατά την πρόσφατη χρηματιστηριακή πτώση επηρεάστηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία, από την αρχή του έτους, καταγράφει απώλειες κατά 36,1%. Σημειώνουμε ότι, η λειτουργία της ΔΕΗ δεν επηρεάζεται σημαντικά από την εξάπλωση της επιδημίας. Επηρεάζεται βεβαίως η τιμή της μετοχής της από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος. Εν τούτοις, το κλίμα κάποια στιγμή θα βελτιωθεί. Θεωρούμε την τιμή των 2,64 ευρώ στην οποία βρέθηκε στις 6/3/2020, ως μία ικανοποιητική επενδυτική ευκαιρία.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)