Απόλυτο Σύστημα: Η Έξοδος από την Αγορά - Ο Απολογισμός

09 Μαρτίου 2020, 07:15 | Χ&Α - 214

Απόλυτο Σύστημα: Η Έξοδος από την Αγορά - Ο Απολογισμός

Παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν υπάρξει και το διάλογο που είχε αναπτυχθεί, οι αγορές είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη διεθνή οικονομία από την εξάπλωση του Covid-19. Τους συνειδητοποίησαν όταν σημειώθηκε η έξαρση της επιδημίας στην Ιταλία, κατά το τριήμερο 21-23 Φεβρουαρίου. Η πτώση που ακολούθησε -σε όλο το κόσμο- τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ήταν από τις μεγαλύτερες των δύο τελευταίων δεκαετιών (εδώ).

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είχε κλείσει στις 893,03 μονάδες -βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 900 μονάδες μετά την 20/12/2019. Την ημέρα εκείνει (21/2/2020), η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών του ΓΔ (ΚΜΟ-200) βρισκόταν στις 864,40 μονάδες, ανέρχονταν με ρυθμό περίπου 0,70 - 0,80 μονάδων την ημέρα και απείχε 3,21% από τον Γενικό Δείκτη.

 

Κατά τις ημέρες εκείνες, με άρθρα μας και με αποστολή μηνυμάτων (emails) αναφέραμε την κατάσταση και προειδοποιήσαμε για το ενδεχόμενο εμφάνισης “σήματος εξόδου” από το “απόλυτο σύστημα”. Παράλληλα, επιβεβαιώσαμε παλαιότερη αναφορά μας, ότι, για την έξοδό μας από την αγορά, θα ακολουθούσαμε τα σήματα της παραλλαγής “ΚΜΟ-200 με Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών”.


Είναι αλήθεια ότι ουδείς ανέμενε μία τόσο μεγάλη πτώση (-8,36%) σε μία μόλις μέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραχθεί “σήμα εξόδου”, το οποίο έπρεπε να εκτελέσουμε σε τιμή κλεισίματος, στις 818,35 μονάδες. Εκτιμούμε ότι, οι επενδυτές που ακολουθούν το σύστημα, εφ’ όσον πειθάρχησαν σ’ αυτό, πραγματοποίησαν τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε τιμές μεταξύ των 830 - 840 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η τιμή στην οποία καταγράφηκε η “έξοδος” απέχει κατά 5,67% από την τιμή του ΚΜΟ-200, όπου θεωρητικά παράγονταν το σήμα εξόδου. Θεωρούμε άτυχο γεγονός για το “απόλυτο σύστημα” ότι συνέβη αυτό, με την έννοια ότι, αν η συνεδρίαση ήταν πιο ομαλή, θα μπορούσαμε να είχαμε ρευστοποιήσει σε υψηλότερες τιμές.


Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα υπήρξε πετυχημένο

  • Εισήλθε έγκαιρα στην αγορά (στις 26/2/2019, στις 692,81 μονάδες) όταν διαφάνηκε ότι θα υπήρχε λύση για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων του τραπεζικού κλάδου και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιταχύνονταν.

  • Παρέμεινε “εντός αγοράς” για ένα περίπου χρόνο (244 συνεδριάσεις) και πέτυχε απόδοση (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) κατά 18,12%.
  • Σήμερα (5/3/2020), με το Γενικό Δείκτη στις 728,17 μονάδες, το σημείο εξόδου της 24/2/2020, βρίσκεται υψηλότερα από το Γενικό Δείκτη κατά 12,38%. Τί σημαίνει αυτό και το πώς και σε ποιό επίπεδο του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να ξαναδώσει “σήμα εισόδου” το απόλυτο σύστημα, εξετάζεται στις επόμενες σελίδες.
  • Το “σύστημα” βοήθησε τους επενδυτές (αυτούς που το ακολουθούν ή απλά το συμβουλεύονται) να πάρουν την απόφαση να εισέλθουν στην αγορά στις 26/2/2019. Παράλληλα, τους βοήθησε να πάρουν την απόφαση να βγουν από την αγορά, σε μία μέρα πανικού, όπου -συνήθως- κάποιος είναι πολύ διστακτικός να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των συστημάτων συναλλαγών. Βοηθούν τον επενδυτή να πάρει απόφαση σε μία δύσκολη στιγμή.
  • Δεν οδήγησε, αυτούς που το ακολουθούν σε πολλές πράξεις. Συνολικά υπήρξε μία πράξη εισόδου και μία πράξη εξόδου, κάτι που μείωσε σημαντικά το κόστος διαχείρισης του χαρτοφυλακίου.
  • Δεν απαίτησε ιδιαίτερη δαπάνη χρόνου, αφού -εκτός εάν κάποιος επιθυμούσε διαφορετικά- αρκούσε μία ολιγόλεπτη ενασχόληση με τα της αγοράς και της οικονομίας κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Από την πλευρά μας, κάθε φορά που διακρίναμε να γίνεται κάτι “σημαντικό” στην αγορά, επεμβαίναμε με άρθρα μας ή με μηνύματα (emails) προς τους συνδρομητές μας.
  • Εκτιμούμε ότι, η πρώτη δημόσια πλήρης λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” και του “χαρτοφυλακίου” υπήρξε πετυχημένη. Και δείχνει πώς, χωρίς μεγάλο κόπο και χωρίς μεγάλη δαπάνη χρόνου, ένα “τασικό” σύστημα συναλλαγών, μπορεί, όταν ακολουθείται για έναν αριθμό ετών, να δώσει μεγάλες υπεραξίες σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Παράλληλα, όπως αναφέρουμε και στις επόμενες σελίδες, από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του, επισημαίνουμε τις αδυναμίες του και προσπαθούμε να το βελτιώσουμε.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά με καθημερινή ενημέρωση εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)