Κορωνοϊός: Ένα θετικό σημάδι από την Ιταλία;

05 Απριλίου 2020, 03:37 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Ένα θετικό σημάδι από την Ιταλία;

Χθες (Σάββατο 4/4/2020), λίγο μετά από την ανακοίνωση των ημερήσιων στατιστικών στοιχείων, αναφορικά με την πανδημία στην Ιταλία, ο κρατικός φορέας “Istituto Superiore di Sanità” ανέφερε ότι, για πρώτη φορά, ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ υποχωρεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο στόχος της μείωσης του αναπαραγωγικού αριθμού (reproductive number - RO) στο 1,00 επιτεύχθηκε χθες. Ο νέος στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από το 1,00. Στην πρώτη φάση της επιδημίας, ο αριθμός αυτός είχε φθάσει και στο 3,00. Ο αριθμός αυτός δηλώνει το μέσο όρο των ανθρώπων που θα μολυνθούν από έναν φορέα του ιού. Όταν ο αριθμός αυτός υποχωρεί κάτω από το 1,00, η επιδημία σταδιακά εκφυλίζεται και εξαφανίζεται. Υπολογίζεται ότι, περίπου 30.000 ζωές σώθηκαν στην Ιταλία, λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κατά την άποψή μας, αυτή η ανακοίνωση είναι πολύ σημαντική, αφού δείχνει ένα πρώτο “φως” στην παγκόσμια περιπέτεια του κορωνοϊού. Δε σημαίνει το τέλος της πανδημίας, όμως δείχνει ένα “φως” προς την αρχή του τέλους.
Το ίδιο αίσθημα δημιουργείται και από άρθρο των New York Times (εδώ), το οποίο αναφέρει ότι, σε πολλά κράτη, η καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, έχει βρεθεί στο ανώτατο σημείο της και έχει έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υποχώρησής της. Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά, εκτιμούμε ότι, οι στατιστικές αυτές παρατηρήσεις θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τί σημαίνει αυτό για τις αγορές; Πρόκειται για ένα θετικό νέο, το οποίο θα σημάνει την πρώτη “νίκη” απέναντι στη διπλή περιπέτεια που αντιμετωπίζουν: την υγειονομική και την οικονομική. Προς το παρόν φαίνεται ένα “φως” στο ζήτημα του κορωνοϊού. Αυτό, θα βοηθήσει στο χρονικό προσδιορισμό της κάμψης του υγειονομικού φαινομένου, το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει σε μερικές πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς.

Είναι από τα σημεία στα οποία οι αγορές δίνουν προσοχή. Εκτιμούμε ότι, κατά την προσεχή εβδομάδα, οι αγορές θα αποτιμήσουν την εξέλιξη αυτή στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος. Αυτό δείχνει να αργεί ακόμη. Απλά, ίσως φθάνουμε στη φάση που θα αντιληφθούμε τί περίπου έχουμε μπροστά μας.

Αναφορικά με την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη της Αθήνας, αυτός δείχνει να σταθεροποιείται σταδιακά γύρω από τις 550 μονάδες. Αυτό φαίνεται και από την αριθμητική εξέλιξη του Δείκτη, αλλά και από τη εμφάνιση συνεδριάσεων με χαμηλή αξία συναλλαγών. Στην παρούσα φάση, η χαμηλή αξία συναλλαγών είναι ζητούμενο, αφού αυτό σημαίνει την εξισορρόπηση της αγοράς.
Η αγορά θα μπορέσει να κινηθεί προς τις 600-650 μονάδες, μόνον όταν κινηθούν και οι διεθνείς αγορές σε ανώτερα επίπεδα. Εκτίμησή μας είναι ότι, κατά τους επόμενους μήνες, η σταθεροποίηση της αγοράς θα γίνει μεταξύ 580 και 630 μονάδων, θυμίζοντας το “σενάριο” του 2018.