Απόλυτο σύστημα - Η είσοδος του “συστήματος” στην αγορά

10 Απριλίου 2020, 08:10 | Χ&Α - 215

Έχοντας γίνει δέκτες πολλών μηνυμάτων και κλήσεων από συνδρομητές που ακολουθούν τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”, νιώθουμε βαριά την ευθύνη επάνω μας. Χαιρόμαστε που το σύστημα αποδείχθηκε χρήσιμο για τους περισσότερους.

Η “βαριά ευθύνη” μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τί γράφουμε και στο τί επιλέγουμε. Παράλληλα, μας κάνει να προσπαθούμε να βρίσκουμε μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας από τη μία πλευρά και της απόδοσης από την άλλη, με την “ασφάλεια” του κεφαλαίου, είναι πάντα το μεγαλύτερο μέλημά μας. Και κάθε επιλογή μας βασίζεται πάνω σε αυτό το δεδομένο.

Το “απόλυτο σύστημα” παρήγαγε “σήμα εξόδου” από την αγορά τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020. Την ημέρα εκείνη, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε στις 818,35 μονάδες. Ρευστοποιήσαμε τις θέσεις μας.

Μη γνωρίζοντας το μέγεθος της κρίσης και το ενδεχόμενο μίας μεγάλης υποχώρησης της αγοράς (όπως και έγινε), άμεσα θέσαμε τον προβληματισμό για την ελαστικοποίηση του συστήματος (εδώ), θέτοντας ένα νέο κανόνα που θα μας επέτρεπε μία πιο γρήγορη είσοδο στην αγορά, σε περίπτωση που υπήρχε άμεση ανάκαμψη των τιμών.

Στις 19 Μαρτίου 2020, μετά από αρκετή έρευνα, παρουσιάσαμε -και εξηγήσαμε αναλυτικά- ένα νέο κανόνα που απαντούσε τον προβληματισμό μας (εδώ).

Ο νέος κανόνας είναι απλός: α) Παρακολουθούμε πότε η απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200), υποχωρήσει πέραν του -60% (με βάση την τιμή του ΓΔ). β) Αν ικανοποιηθεί η συνθήκη (α), τότε περιμένουμε να υπάρξει νέο “υψηλό κλείσιμο του ΓΔ, 20 ημερών” (Υ20). γ) Την ημέρα που ικανοποιηθεί η συνθήκη (β), αγοράζουμε μετοχές με το 50% του χαρτοφυλακίου μας. δ) Το υπόλοιπο 50% το τοποθετούμε στην αγορά, μόλις υπάρξει σήμα εισόδου από την παραλλαγή του “απόλυτου συστήματος” που έχουμε ορίσει ότι θα ακολουθήσουμε.

Η συνθήκη (α)  ικανοποιήθηκε στις 12/3/2020, όταν η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών ξεπέρασε το -60% (δείτε το πεδίο Ε21 στον πίνακα).

Στις 8/4/2020, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 609,09 μονάδες, σχηματίζοντας νέο υψηλό κλείσιμο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων. Αυτό, σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελούσε και “σήμα εισόδου” στην αγορά.

Όπως είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα, με το 50% του κεφαλαίου μας (5.641,25 ευρώ), αγοράσαμε τις παρακάτω μετοχές, με ίση κατανομή χρημάτων σε κάθε μετοχή:

 

- ΟΠΑΠ: 198,64 μετοχές με κόστος € 7,10 ανά μετοχή.

- ΜΥΤΙΛ: 212,56 μετοχές με κόστος € 6,635 ανά μετοχή.

- ΔΕΗ: 544,52 μετοχές με κόστος € 2,59 ανά μετοχή.

- ΣΑΡ: 191,88 μετοχές με κόστος € 7,35 ανά μετοχή.

Λόγω της εκπαιδευτικής φύσης του χαρτοφυλακίου, αποδεχόμαστε δεκαδικά στις μετοχές, έτσι ώστε να υπάρχει ίση κατανομή του ποσού στις τέσσερις μετοχές.

 

 

Το υπόλοιπο κεφάλαιο (5.641,25 ευρώ) παραμένει στο Χαρτοφυλάκιό μας ως “μετρητά” και θα το χρησιμοποιήσουμε όταν το σύστημα δώσει “κανονικό” σήμα εισόδου.

 

Σημειώνουμε ότι, οι τιμές αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές των ίδιων μετοχών στις 24/2/2020, οπότε και είχαμε ρευστοποιήσει τις θέσεις μας. Υπενθυμίζουμε τις τιμές της 24/2/2020: OΠΑΠ: 10,96 - ΜΥΤΙΛ: 7,98 - ΔΕΗ: 3,52 - ΣΑΡ: 8,09. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε σημειωθεί πτώση και όλες οι μετοχές κατέρρεαν σε συνθήκες πανικού.

 

Δυστυχώς, οι μεγάλες άνοδοι των συνεδριάσεων της Δευτέρας και της Τρίτης (6-7 Απριλίου) προκάλεσαν μία μικρή ανατροπή στα στατιστικά του Γενικού Δείκτη και τελικά εισήλθαμε στην αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, απ’ ότι προσδοκούσαμε. Όμως, έτσι λειτουργεί η αγορά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, για όσους ακολούθησαν το προηγούμενο σήμα (εξόδου) του συστήματος, δε βίωσαν την αγωνία και τις απώλειες της πτώσης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα εισέρχονται και πάλι στην αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

 

Στην τροποποίηση που κάναμε (και ανακοινώσαμε στις 19/3/2020 - εδώ), επιλέξαμε να εισέλθουμε “πρόωρα” (σε σχέση με τους αρχικούς κανόνες του συστήματος) με μόλις ένα μέρος του κεφαλαίου μας, επειδή θέλουμε να ελέγχουμε το επίπεδο του κινδύνου που αναλαμβάνουμε. Άλλωστε, οι καιροί εξακολουθούν να είναι δύσκολοι.

Επιλέξαμε τις συγκεκριμένες μετοχές, όχι μόνο με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τους (μεταξύ αυτών και το μέρισμα), αλλά κυρίως λόγω του ότι θέλουμε να μην αναλάβουμε μεγάλο ρίσκο. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι το “εξωτικό” τμήμα του Χαρτοφυλακίου, όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί και κινείται επιθετικά στην άνοδο, ενώ ο κίνδυνος προς κάτω είναι αρκετά προσωρινός. Άλλωστε, συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιό μας μόνο με 12,5%.

Αν θελήσουμε να συμπεριλάβουμε αναδρομικά (για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης μόνον) το νέο κανόνα αγορών, στον πίνακα πράξεων της παραλλαγής “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών”, τότε αυτός μετασχηματίζεται και εμφανίζει βελτιωμένη απόδοση (έως και την 8/4/
2020) κατά 498% (απόσοδη αρχικού συστήματος: 1.124,6% - απόδοση βελτίωμένου συστήματος: 1.622,6%). Δείτε εδώ.


Η περιπέτεια της αγοράς
δεν έχει λήξει, όπως βεβαίως δεν έχει λήξει και η περιπέτεια της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Έχουμε αρκετά δύσκολα μπροστά μας, αφού όλα είναι τόσο αβέβαια.

Ουδείς εγγυάται ότι η αγορά δε θα υποχωρήσει από το σημερινό της σημείο. Νομίζουμε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Όμως, στο επίπεδο τιμών που εισερχόμαστε, η οποιαδήποτε πτώση είναι (ψυχολογικά και οικονομικά) ελεγχόμενη, ενώ αν υπάρξουν ζημιές, αυτές θα είναι μικρές και μάλλον προσωρινές. Άλλωστε, όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει, ο ρόλος των συστημάτων συναλλαγών δεν είναι μόνο να σήματα πράξεων σε κατάλληλες τιμές, αλλά να βοηθούν τον επενδυτή να πάρει την απόφαση να ξεπεράσει τους δισταγμούς του και να κάνει την πράξη.

Το “απόλυτο σύστημα” δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο (αυτό μπορεί να το κάνει μόνον εάν κάποιος το ακολουθεί επί σειρά ετών). Απλά τον εκλογικεύει και τον περιορίζει.

Όλοι μας, στην ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι αυτό το διάστημα εξέφρασαν θετικά σχόλια ή και (εποικοδομητικές) παρατηρήσεις για τη δουλειά μας. Ήταν δύσκολες μέρες και μας βοηθήσατε ψυχολογικά. Και βεβαίως, ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη σας

Δείτε το διάγραμμα εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)