Ερωτήσεις - Απαντήσεις Επενδυτών

10 Απριλίου 2020, 07:55 | Χ&Α - 215

Ερωτήσεις - Απαντήσεις Επενδυτών

Καθώς διευρύνεται η συνδρομητική βάση του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, λαμβάνουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα -αλλά και απόψεις και κριτικές- από επενδυτές. Καθώς πολλά απ’ αυτά είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, εκτιμούμε ότι ενδιαφέρουν περισσότερους και για το λόγο αυτό,  θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύονται στο περιοδικό και -λόγω άνεσης χώρου- και στο site. Για την οικονομία του χώρου, προσαρμόζουμε τη διατύπωση των ερωτήσεων και των απαντήσεων κατάλληλα, ώστε να μην είναι μακροσκελή, χωρίς όμως να αλλοιώνονται και να χάνεται το νόημά τους.

Κατά τις τελευταίες μέρες μερικά από τα ερωτήματα που μας τέθηκαν, ήταν:

 

Ε: Γιατί ισχυρίζεστε ότι κάποιος που ακολουθεί το “απόλυτο σύστημα” δε μπορεί να υποστεί ζημιές;

Α: Επειδή βασίζεται σε έναν πολύ πετυχημένο τασικό δείκτη, τον ΚΜΟ-200 ημερών. Η κατασκευή του δείκτη αυτού είναι τέτοια που, όταν χρησιμοποιείται ως σύστημα συναλλαγών, δημιουργεί ένα “stop loss” που προστατεύει από τις πτώσεις που τόσο συχνά σημειώνονται σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι: α) δε θα προκαλέσει ποτέ καταστροφικές ζημιές και β) ακόμη και αν αρχικά οδηγήσει σε κάποιες μικρές ζημιές, αυτές θα αποσβεστούν σε κάποια από τις αμέσως επόμενες κινήσεις. Η ιδιότητά του να αποφεύγει τις μεγάλες ζημιές, μέσα σε βάθος μερικών ετών οδηγεί σε πολύ σημαντικά κέρδη.

Ε: Γιατί το “απόλυτο σύστημα” δε μπορεί να λειτουργήσει στο δείκτη Dow Jones;

 

Α: Το “απόλυτο σύστημα” εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις. Κυρίως τις φάσεις των μεγάλων πτώσεων που -αναπόφευκτα- κάπου κάπου συμβαίνουν. Οι αμερικανικοί δείκτες, στα τελευταία 30 χρόνια δεν κατέγραψαν πολλές διακυμάνσεις ή πολλές μεγάλες διακυμάνσεις. Και όταν έμπαιναν σε φάση “διόρθωσης” γρήγορα επανέρχονταν σε σταθερή ανοδική φάση. Σ’ αυτούς τους δείκτες, το σύστημα και πάλι οδηγεί σε κέρδη, όμως αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικρότερα από αυτά που πετύχαινε η στρατηγική της διακράτησης (buy and hold).

 

Ε: Γιατί στην τελευταία αγορά του Χαρτοφυλακίου αποφύγατε να αγοράσετε τραπεζικές μετοχές;

Α: Επειδή ουδείς γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που προκαλεί στις τράπεζες η τρέχουσα κρίση, αλλά ούτε και τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση των προβλημάτων αυτών. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στην κερδοφορία των τραπεζών, αλλά κυρίως στο κεφαλαιακό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί. Εάν τα προβλήματα είναι μεγάλα, είναι πιθανό να επέμβει το Κράτος για τη διάσωσή τους. Ουδείς γνωρίζει ως τί θα θεωρούνταν τα κρατικά κεφάλαια διάσωσης. Αν θεωρούνταν ως “κεφάλαιο”, αυτό σημαίνει και την κρατικοποίησή τους. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει reverse split και πολύ μεγάλη μείωση της αγοραίας αξίας των υφιστάμενων μετοχών. Είναι δύσκολο να συμβεί, όμως μπορεί.

 

Ε: Γιατί απορρίψατε τη μετοχή του Ομίλου Φουρλή στην τελευταία είσοδο.

Α: Επειδή ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι πωλήσεις της εταιρίας φέτος. Τα καταστήματα είναι όλα κλειστά, ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξουν, ενώ ακόμη και όταν ανοίξουν, ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών. Τα όσα ζούμε αυτό το διάστημα μπορεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας στο μέλλον.

 

Ε: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες εταιρίες που θα θελήσουν κάποτε να μπουν στο Χρηματιστήριο, έτσι ώστε να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικούς) στην αγορά;

Α: Έχει μεγάλες εταιρίες. Μπορεί να χτυπήθηκαν από την προηγούμενη κρίση, όμως όντως έχει μεγάλες εταιρίες. Όπως έχει και πολλούς κλάδους που θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη χρηματιστηριακή αγορά.Το ζήτημα είναι ότι, δύσκολα θα μπορούσαν να προσελκυστούν στο Χρηματιστήριο, για δύο κυρίως λόγους: α) Τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι μεγάλες, ή ακόμη και οι μεσαίου μεγέθους εταιρίες, έχουν διεξόδους για την εύρεση κεφαλαίων ακόμη και από το εξωτερικό. Όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, δεν υπάρχει κίνητρο για τον επιχειρηματία να εμπλακεί στη χρηματιστηριακή γραφειοκρατία, έλεγχο και έξοδα. β) Οι αποτιμήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν είναι χαμηλές και ο επιχειρηματίας δε μπορεί να πετύχει υπερτίμηση της εταιρίας του και σημαντικές υπεραξίες. Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε σήμερα να προσελκύσει μεσαίου μεγέθους εταιρίες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, από σύγχρονους κλάδους με αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες που έχουν έλλειψη επιχειρηματικών ή οικογενειακών κεφαλαίων.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)