Γιατί ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αγορές;

29 Απριλίου 2020, 19:50 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Γιατί ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αγορές;

“Γιατί ανεβαίνει ο Dow Jones;” με ρώτησε προχθές ένας καλός φίλος. “Δεν το καταλαβαίνω. Το φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη”.

Του απάντησα θυμίζοντάς του τί είχε συμβεί την πρώτη μέρα που τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ένα πρώτο δείγμα εξάπλωσης της πανδημίας στην Ιταλία (23 Μαρτίου 2020). Την ημέρα εκείνη, η αμερικανική αγορά κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή της περιόδου και από την επόμενη μέρα ξεκίνησε μία άνοδο που την ανέβασε κατά περίπου 32%! Τότε, με εκείνη την απλή ένδειξη από τα στατιστικά της πανδημίας στην Ιταλία -και ενώ στις ΗΠΑ μόλις ξεκινούσε η έντονη και πλέον θανατηφόρα φάση- η αγορά προεξόφλησε την εξέλιξη του κύκλου της πανδημίας: έναρξη, έξαρση, κορύφωση, κάμψη της καμπύλης, κάμψη της εξάπλωσης και των θυμάτων, εξασθένιση της πανδημίας. Το θετικό δρόμο που άνοιξε η αγορά της Νέας Υόρκης ακολούθησαν στη συνέχεια -δηλαδή, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους κρίσης- και οι άλλες αγορές, σε όλο το κόσμο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα. Όπως ανακοινώθηκε, το φάρμακο remdesivir της αμερικανικής εταιρία Gilead, εμφανίζεται να έχει θετική δράση στην αντιμετώπιση του ιού. Προς το παρόν, η δράση αυτή δεν είναι απόλυτα συγκεκριμένη ή επιβεβαιωμένη (σημειώνουμε ότι το remdesivir ουδέποτε έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από το FDA), ενώ πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλακτικότητα ως προς την αποτελεσματικότητά του και την ικανότητά του για το εάν μπορεί να συμπεριληφθεί στο “οπλοστάσιο” κατά του Covid-19.

Όμως, η αγορά αντέδρασε ικανοποιητικά και οι αμερικανικοί δείκτες, συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική τους πορεία. Στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις έκλεισαν ανοδικά 18 φορές, ενώ η άνοδος του Dow Jones έφθασε στο 32%.

 

Οι αγορές βλέπουν ότι, ακόμη και αν το remdesivir δεν είναι το φάρμακο που θα καταπολεμήσει τον Covid-19, εν τούτοις, όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς για να βρεθεί το κατάλληλο. Και είναι σαφές ότι, κάποια στιγμή -μάλλον σύντομα- θα βρεθεί. Οι αγορές βλέπουν μία “λύση” και μάλλον έχουν δίκιο.

Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε τη μέρα που, διεθνείς οργανισμοί ή κρατικοί φορείς κάποιου μεγάλου και πρωτοπόρου κράτους ανακοινώσουν την ανακάλυψη και την υιοθέτηση κάποιου φαρμάκου, ή ακόμη περισσότερο, ενός εμβολίου κατά του Covid-19;

Αυτή είναι η “άγρια ομορφιά” των αγορών. Και αυτή θα πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας!

 

Σημείωση: Σε σχόλιό μου την περασμένη Παρασκευή, είχα αναφέρει ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα δημοσιεύαμε ένα εκτεταμένο άρθρο σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου το οποίο θα επενδύει σε διεθνείς αγορές και το οποίο θα βασίζεται στο “απόλυτο σύστημα”. Το πλήθος των δοκιμών που πρέπει να κάνουμε, αλλά και οι ιδιομορφίες της κάθε αγοράς που θα δραστηριοποιηθούμε, μας οδήγησαν σε παραβίαση των προθεσμιών που είχαμε θέσει. Εκτιμώ ότι το άρθρο αυτό θα δημοσιευθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ παραμένει ο στόχος για έναρξη της λειτουργίας του χαρτοφυλακίου, από την προσεχή εβδομάδα, οπότε και θα κυκλοφορήσει και το τεύχος 216 (Μάιος 2020) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.