Προβλέψεις

11 Μαϊου 2020, 14:15 | Χ&Α - 216

Προβλέψεις

Αχαρτογράφητα νερά - Ανασφαλείς προβλέψεις

Κατά το τελευταίο διάστημα, διατυπώνεται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός σεναρίων για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2020. Εκτιμούμε ότι η παράθεσή τους δεν έχει κάποιο νόημα, αφού οι μεταξύ τους διαφορές είναι τόσο -χαοτικά- μεγάλες, ώστε να προκαλούν σύγχυση. Οι προβλέψεις έχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, για το λόγο ότι διατυπώνονται χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι περισσότερες από τις παραμέτρους που προσδιορίζουν την πορεία της οικονομίας. Για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς -το οποίο θα μεταβάλλεται κατά έως το τέλος του έτους- θα αναφέρουμε τις βασικές προβλέψεις που διατυπώνουν η Κυβέρνηση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Ένωση:

α) Η Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το έτος 2020 που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εδώ), στο οποίο προβλέπεται ύφεση που, αναλόγως των εξελίξεων θα κυμανθεί από -4,7% έως -7,9%. Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αναμένεται να κυμανθεί από -1,9% έως -2,8% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο -0,3% και η ανεργία στο 19,9%. (εδώ)

β) Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του με τίτλο “Ειδική έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες του COVID-19”, την 16/4/2020 (εδώ), αναφέρει σενάρια πτώσης του ΑΕΠ που, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κυμαίνονται ιαπό -4,4% έως και -9,4%. Παράλληλα, υπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα από -2,4% του ΑΕΠ έως -4,6% του ΑΕΠ, ενώ εκτινάσσει την ανεργία σε ποσοστό που κυμαίνεται από 26,0% έως 31,2%.

γ) Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ομιλία του σε κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, για το 2020, προβλέπει ύφεση από 4% (θετικό σενάριο) έως 8% (δυσμενές σενάριο). (εδώ)

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 9,7%, εμφάνιση δημοσιονομικού ελλείμματος 6,4% και αύξηση της ανεργίας στο 19,9%. Παράλληλα, προβλέπει εξισορροπητική βελτίωση των μεγεθών κατά το 2021 (δείτε εδώ - σελίδα 2)

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ακόμη νωρίς για να διατυπώσουμε πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης -κατά τα φαινόμενα όμως, η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη του 6,0%. Μπορούμε όμως να εκφράσουμε άποψη για το μέγεθος της ανεργίας, την οποία, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου, αλλά και συγκριτικά στοιχεία παλαιότερων ετών, εκτιμούμε ότι θα κυμανθεί γύρω από το 22,0%. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, εκτιμούμε ότι αυτό θα υπερβεί το -4,0% -κάτι που θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παροχών προς την οικονομία και τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και τον τελικό καταλογισμό και είσπραξη των φόρων.. Τέλος, θεωρούμε ρεαλιστική τη κυβερνητική πρόβλεψη για αρνητικό πληθωρισμό που θα κυμανθεί γύρω από το -0,3%.

Δυστυχώς, τα μεγέθη αυτά δεν είναι πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία, αφού έχει βιώσει ακόμη χειρότερα κατά την περίοδο 2010-2012. Όμως, είναι εξαιρετικά αρνητικά. Βεβαίως, στην παρούσα κρίση, το κρίσιμο μέγεθος δε θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά η εξέλιξη της ανεργίας και η επιβάρυνση του τραπεζικού τομέα με νέα “κόκκινα” δάνεια, τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, με δεδομένο ότι οι εποπτικές αρχές έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια, αυτά θα αρχίσουν να εμφανίζονται κατά το β’ εξάμηνο ή κατά το 2021.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)