Οι επισημάνσεις της αγοράς

11 Μαϊου 2020, 10:50 | Χ&Α - 216

Οι επισημάνσεις της αγοράς

Και ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, ακολούθησε τη διεθνή τάση, στο τρίτο 10ήμερο του Μαρτίου και κατέγραψε ισχυρή άνοδο. Αρχικά, η πτώση (από την υψηλότερη τιμή του Ιανουαρίου έως τη χαμηλότερη τιμή του Μαρτίου) έφθασε στο -48,8% και η ανάκαμψη (από τη χαμηλότερη τιμή του Μαρτίου μέχρι την  υψηλότερη τιμή του Απριλίου) στο +37,3%. Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο δείκτης δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα και να μην έχει κατοχυρώσει απόλυτα το επίπεδο των 600 μονάδων.

***

Θα αντέξει όμως να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες; Υπό κανονικές συνθήκες, θα το αντέξει. Και ποιές είναι οι “κανονικές συνθήκες”; Να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας στο υπόλοιπο του έτους. Δηλαδή, όχι νέο κύμα περιορισμών στην κίνηση των πολιτών και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αν αυτό συμβεί, τότε το 2020 θα περάσει, έχοντας όλοι υπόψη μας ότι ήταν ένα έτος με έκτακτες καταστάσεις, έτσι ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη με την ίδια βαρύτητα. Η προσοχή θα στραφεί στην ικανότητα των επιχειρήσεων να επανέλθουν στην κανονική τους πορεία και κερδοφορία κατά το 2021, χωρίς να έχουν απομείνει “πληγές” από την τρέχουσα χρονιά.

***

Κατά την άποψή μας, θα απαιτηθεί ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξει μια σαφής εικόνα για την πορεία της αγοράς και έως ότου υπάρξει ένα αξιόλογο σήμα εισόδου σ’ αυτή. Εκτιμούμε ότι, ο Γενικός Δείκτης θα κινείται για μεγάλο διάστημα μεταξύ των 600 και των 700 μονάδων και ότι, οι συνθήκες για τη -χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες- είσοδο στην αγορά θα σχηματιστούν στα μέσα του φθινοπώρου (μετά το β’ 15ήμερο του Οκτωβρίου), ενώ το “σημείο” εισόδου, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται γύρω στις 700 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

***

Η HSBC σε πρόσφατη έκθεσή της, άλλαξε την στάση της στις ελληνικές μετοχές από overweight που τηρούσε τους τελευταίους μήνες και προ πανδημίας σε ουδέτερη. Σύμφωνα με την HSBC, o "πυρήνας" της ελληνικής αγοράς μετοχών, ο τραπεζικός κλάδος, παραμένει εύθραυστος. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία έτσι ώστε να "απελευθερωθεί" αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης η οποία είχε ξεκινήσει το 2019. Επιπλέον, όπως αναφέρει, η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να "αφαιρέσει" από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%. Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών, "επιφανειακά φαίνονται ξεκάθαρα φτηνές", σημειώνει η HSBC, με εκτιμώμενο p/e 2020 στο 5,5 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,2. (εδώ)

***

Ισχυρή άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό εμφανίζουν μέχρι σήμερα οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων προς τους μετόχους τους, καθώς οι εταιρείες που έχουν αποφασίσει να μοιράσουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι είναι περισσότερες από εκείνες που επέλεξαν να φανούν λιγότερο «γενναιόδωρες». Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία,  α) δώδεκα εισηγμένες διένειμαν ή θα διανείμουν φέτος μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι(ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Prodea, TITAN, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Sarantis, Μουσικός Οίκος Νάκα, CNL Capital, Paperpack, Πετρόπουλος), β) έξι εταιρείες θα καταβάλουν αντίστοιχα ποσά με τα περσινά (Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα της Ελλάδος, AS Company, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας), γ) τέσσερις όμιλοι θα μοιράσουν μικρότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι .Επιπρόσθετα, έντονη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των επενδυτών, η διανεμητική πολιτική για πολλές εισηγμένες δεν θα επαναληφθεί μέσα στο 2021, γιατί απλά τα φετινά τους οικονομικά αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα μειωμένα. (εδώ)

***

Τα πάνω κάτω στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού φέρνουν η κλιματική αλλαγή και η Covid-19, με τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο να καλύπτουν σχεδόν το 60% της ζήτησης σε ρεύμα της εγχώριας αγοράς αλλά και τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ να αποδυναμώνεται, δίνοντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στις καθαρότερες μορφές ενέργειας καθώς και στους ανεξάρτητους προμηθευτές. Ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας, αρκεί να αναφερθεί ότι τον περασμένο μήνα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε 6%, ενώ για το μήνα Απρίλιο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Το προαναφερόμενο, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πτώσης της ζήτησης αλλά και της βουτιάς των τιμών του φυσικού αερίου, της μεγάλης εισόδου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ, αλλά και της πλέον ασύμφορης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH.
Δείτε το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάρτιο εδώ.

***

Με ιδιαίτερο προβληματισμό αναμένονται οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις δεκάδων εισηγμένων εταιρειών, όχι μόνο λόγω της δραστικής μείωσης των πωλήσεών τους αλλά και εξαιτίας της αποφασιστικότητας που δείχνει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στην τήρηση των κανόνων. Ειδικότερα, παράλληλα με την υποχώρηση του κύκλου εργασιών και την καταγραφή μειωμένων ή και αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων, οι εισηγμένες εταιρείες θα κληθούν να αναφέρουν -και μάλιστα συγκεκριμένα και όχι γενικά- τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας στην είσπραξη των απαιτήσεών τους, στην αποτίμηση των αποθεμάτων τους, αλλά και στην εύλογη αξία άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, όπως θυγατρικές, συμμετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια και ακίνητα. Πέραν αυτών ωστόσο, θα υπάρξουν πρόσθετες επιπτώσεις στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών λόγω απομειώσεων, καθώς η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων έχει ήδη επιστήσει την προσοχή των ορκωτών ελεγκτών να τηρήσουν τους κανόνες ενώ έμφαση, θα δοθεί και στο ζήτημα της αξιολόγησης της συνεχιζόμενης δραστηριότητας (going concern).  (εδώ) Πρέπει βεβαίως να αναφέρουμε ότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, η ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης στις καταστάσεις που δημοσιεύονται, είναι σημαντικά βελτιωμένη.

***

Μαζί με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες προχωρούν σταδιακά σε ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα έχει στα οικονομικά τους αποτελέσματά τους η πανδημία. Παράλληλα μια σειρά από κλαδικά δεδομένα αποτυπώνουν τις αλλαγές στις τάσεις στη ζήτηση προϊόντων το διάστημα που μεσολαβεί από τις 10 Μαρτίου έως και σήμερα. Οι εισηγμένες εταιρείες, όπως αναμενόταν, έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μείωση του σταθερού κόστους και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, δίνοντας μια αρκετά ειλικρινή εικόνα των επιπτώσεων και των πρώτων εσωτερικών ενεργειών που έθεσαν σε εφαρμογή. Δείτε αναλυτικά για εισηγμένες εδώ

***

Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία ως προς την ανάληψη ή/και πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και τη θέσπιση πολιτικών που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την απελευθέρωση των αγορών, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο δελτίο της Sectors in focus. Άλλωστε, σημειώνει η τράπεζα, η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η στρατηγική γεωπολιτική της θέση και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες για τη χρήση ΑΠΕ, όπως και μια ήδη ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διύλισης πετρελαίου και δικτύου διανομής φυσικού αερίου. (Δείτε το πλήρη δελτίο της Alpha Bank εδώ)

***

Με βάση τις τιμές κλεισίματος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις 8/5/2020, η σχέση Ρ/Ε της αγοράς, διαμορφώνεται σε 42,4 (δείτε διάγραμμα - εδώ). Σημειώνουμε όμως ότι, η “εκτόξευση” του δείκτη προς τα πάνω, οφείλεται στις τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ  (-1.686 εκατομμύρια ευρώ). Αν δεν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της ΔΕΗ, η σχέση Ρ/Ε υποχωρεί σε 20,9, σχέση η οποία είναι υψηλή, με δεδομένη μάλιστα την αναμενόμενη μείωση των κερδών κατά το 2020.
Για τον υπολογισμό της σχέσης αυτής, λαμβάνονται υπ’ όψη: α) Για όσες εταιρίες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2019, λαμβάνονται υπ’ όψη αυτά. β) Για όσες εταιρίες δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου 2018 συν του α’ εξαμήνου του 2019. Από φέτος, θα καταβάλλουμε μία προσπάθεια για τον υπολογισμό forward Ρ/Ε, δηλαδή με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη για την κάθε φορά τρέχουσα χρονιά. Βεβαίως, γίνεται αντιληπτό ότι, ειδικά για το 2020, οι προβλέψεις δε θα μπορέσουν να είναι ούτε σταθερές, αλλά ούτε και ιδιαίτερα απόλυτες. Όμως, θα αποτελεί μία ικανοποιητική προσέγγιση.

***

Επίσης, η μερισματική απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, με βάση τις τιμές της 8/5/2020, φθάνει στο 5,52% (δείτε διάγραμμα - εδώ). Σημειώνουμε ότι η απόδοση αυτή επηρεάζεται από την έκτακτη διανομή των € 2,0 ανά μετοχή που είχε κάνει πέρυσι η ΕΕΕ. Αν αυτή δεν υπολογιστεί, τότε η μερισματική απόδοση φθάνει στο 3,79%, η οποία εξακολουθεί να είναι ικανοποιητική.
Για τον υπολογισμό της, λαμβάνουμε υπόψη τις χρηματικές διανομές (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κλπ) του 2020, για όσες εταιρίες έχουν προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ή του 2019 για τις εταιρίες που δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα, ή δεν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση.
Περισσότερα στοιχεία για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν φέτος θα έχουμε στο επόμενο τεύχος (Νο 217).

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)