Η άνοδος των αγορών και ο υφιστάμενος κίνδυνος

03 Ιουνίου 2020, 10:04 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η άνοδος των αγορών και ο υφιστάμενος κίνδυνος

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας κατά το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνει τη θέση που έχουμε εκφράσει από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και η οποία βασίζεται στα αίτια που κάθε φορά προκαλούν τις οικονομικές και τις χρηματιστηριακές κρίσεις.

 

Στην περίοδο 2010 - 2016, η κρίση προκλήθηκε από δομικές αδυναμίες και ανισορροπίες στη λειτουργία του κρατικού τομέα, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Για τη θεραπεία των αιτιών αυτών, απαιτήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλές μεταρρυθμίσεις και ανατροπή ενός μοντέλου λειτουργίας πολλών ετών. Βεβαίως, ενώ οι συνέπειες των εξελίξεων αυτών είναι ακόμη ορατές στην οικονομική καθημερινότητά μας και κυρίως στο τραπεζικό μας σύστημα.

 

Στην πρόσφατη κρίση, τα αίτια ήταν εξωγενή -είχαν ως αφετηρία μία υγειονομική κατάσταση- εμφανίστηκαν ξαφνικά, ενώ παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισαν όλα σχεδόν τα κράτη της διεθνούς κοινότητας.

Με την ανοδική κίνηση αυτή της περιόδου, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας και αντίστοιχα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, εκτιμούν ότι, παρά την οξύτητά των έκτακτων περιστάσεων, οι επιδράσεις τους θα είναι βραχυχρόνιες και σχετικά ήπιες και ότι η διεθνής οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει σύντομα σε μία ομαλότητα. Βεβαίως, βασική προϋπόθεση αυτής της εκτίμησης είναι ότι, η ένταση της πανδημίας θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη και ότι δεν θα υπάρξει ένα ισχυρό δεύτερο κύμα στη συνέχεια.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν βεβαίως μία λογική. Όμως, σταδιακά μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούνται καταστάσεις κινδύνου. Καθώς δεν υπάρχει ανάλογη προηγούμενη εμπειρία, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της νέας “ομαλότητας”. Παρά τη διανομή τεράστιων ποσών για την προστασία των κοινωνιών και των οικονομιών, το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο και επισφαλές και οι επιδόσεις των οικονομιών άγνωστες.

 

Ο νουνεχής επενδυτής θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που υφίσταται και να προσπαθεί να αντιδρά στις κινήσεις της αγοράς, αντί να τις προβλέπει, παρά το ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι, αυτό ίσως του στοιχίσει σε δυνητικές αποδόσεις.

 

Από την πλευρά μας, στη διαχείριση του “χαρτοφυλακίου του απόλυτου συστήματος” εξακολουθούμε να κινούμαστε με προσοχή, ακολουθώντας τα παραγόμενα σήματα. Σήμερα, βρισκόμαστε “εντός αγοράς” με ποσοστό 51,0%.