Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”

12 Ιουνίου 2020, 07:40 | Χ&Α - 217

Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”

Μετά την έγκαιρη έξοδό μας από την αγορά, στις 24/2/2020, με το Γενικό Δείκτη στις 818,35 μονάδες, το ζητούμενο ήταν να μην μείνουμε έξω από την αγορά, στην περίπτωση που οι τιμές, για οποιοδήποτε λόγο, κινούνταν έντονα ανοδικά, σε μία κίνηση ανάκαμψης τύπου “V” (άμεση ξαφνική άνοδος μετά από μία ξαφνική πτώση).

Για το λόγο αυτό, μετά από έρευνα και δοκιμές, τροποποιήσαμε τον κανόνα “εισόδου” του “απόλυτου συστήματος” (εδώ).

Με βάση το νέο κανόνα (είσοδος με το 50% των κεφαλαίων στο πρώτο “υψηλό 20 ημερών” μετά από καταγραφή απόστασης 60% -επί της τιμής του Γενικού Δείκτη- μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200 ημερών), πραγματοποιήσαμε μία πλήρη πράξη κατά το μήνα Απρίλιο (είσοδος στις 8/4/2020, 609,09 μονάδες - έξοδος στις 13/5/2020, 590,84 μονάδες - κέρδος χαρτοφυλακίου: 3,04%). Η τύχη δε μας ευνόησε και το σήμα εξόδου στις13/5/2020, δόθηκε οριακά, για περίπου 0,35 της μονάδας του Γενικού Δείκτη. Μετά από λίγες μέρες, στις 27/5/2020, σχηματίστηκε νέο Υψηλό 20 ημερών και εισήλθαμε και πάλι στην αγορά, με το 50% του κεφαλαίου, στις 660,30 μονάδες του ΓΔ. Από την ημέρα εκείνη, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες κατά 2,05%, ενώ το χαρτοφυλάκιό μας καταγράφει ελαφρά κέρδη της τάξης του 0,86%.

Θα μπορούσαμε απλά να παραμένουμε, από το Φεβρουάριο, εκτός αγοράς, περιμένοντας το νέο σήμα εισόδου, που θα δοθεί όταν ο Γενικός Δείκτης διασπάσει ανοδικά (από κάτω προς τα πάνω) την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών. Όπως περιγράφουμε σε άλλο σημείο του τεύχους (σελ. 48), αυτό αναμένουμε να συμβεί κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 720 - 730 μονάδες, περίπου. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η κίνηση των χαρτοφυλακίων που βασίζονται στο “απόλυτο σύστημα” είναι αργή, αφού αυτό που το σύστημα διασφαλίζει είναι η αποφυγή εμφάνισης ζημιών.

Όμως, είμαστε ρεαλιστές και αντιλαμβανόμαστε ότι, ένα χαρτοφυλάκιο που απλά κάνει μία κίνηση το χρόνο, ενώ παραμένει χωρίς τοποθετήσεις, όταν η αγορά προσφέρει ευκαιρίες σε χαμηλά επίπεδα τιμών, δεν προσελκύει -τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση- το ενδιαφέρον μεγάλης μάζας επενδυτών. Είναι διαφορετικό να παραμένεις τοποθετημένος “εντός αγοράς” επί μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς να κάνεις πράξεις, με το Γενικό Δείκτη να ανεβαίνει -τότε αποκομίζεις κέρδη- και εντελώς διαφορετικό να μένεις εκτός αγοράς, χωρίς να κάνεις πράξεις, ενώ η αγορά πραγματοποιεί κινήσεις με μεγάλες διακυμάνσεις, στα χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη.

Το κοινό που ασχολείται σήμερα με το Χρηματιστήριο, είναι το “φανατικό” κοινό και αυτό δε μπορεί να παραμένει εκτός αγοράς. Το γνωρίζουμε αυτό. Συνεπώς, έπρεπε να βρούμε τον τρόπο, να ικανοποιήσουμε τη διάθεση αυτού του κοινού, αλλά παράλληλα να προσπαθήσουμε, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια και συντηρητικότητα, να κερδίσουμε κάτι απ’ αυτές τις διακυμάνσεις, παρά το ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση -όσοι “μπαινοβγαίνουν” καθημερινά στην αγορά, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.

Σήμερα βρισκόμαστε εντός αγοράς, με ποσοστό 50,4%. Θα ρευστοποιήσουμε τη θέση μας, εάν επιτευχθεί νέο χαμηλότερο κλείσιμο 20 ημερών του Γενικού Δείκτη. Στο εξής, μπορείτε να παρακολουθείτε την κίνηση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη, σε σχέση με τον ΚΜΟ-200 και τα Υψηλά ή τα Χαμηλά 20 ημερών, από εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)