Στο Ισραήλ ο Κ. Μητσοτάκης - Η ατζέντα των συνομιλιών με τον Μ. Νετανιάχου

16 Ιουνίου 2020, 16:36 | Πολιτική - Ελλάδα

Στο Ισραήλ ο Κ. Μητσοτάκης - Η ατζέντα των συνομιλιών με τον Μ. Νετανιάχου

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αυλαία σηκώνει σήμερα η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη εκτός Ελλάδας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να θρέφει υψηλές προσδοκίες από τις εκεί πρωθυπουργικές συναντήσεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμων εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται για να σηματοδοτήσει την επόμενη φάση ενίσχυσης και διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και, μάλιστα, σε νέα πεδία, στα οποία υπάρχει δυναμική για περαιτέρω συνέργειες και συμφωνίες. Ελλάδα και Ισραήλ, άλλωστε, υπήρξαν μέλη της παγκόσμιας ομάδας, που αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τους δύο ηγέτες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να πραγματοποιούν, στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, συνεχείς τηλεδιασκέψεις.

Τουρισμός, επενδύσεις, ενέργεια, γεωπολιτικά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών. "Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών για να ενισχύσουμε τη θέση μας και να προάγουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ένα μεγάλο βήμα έγινε με τη Συμφωνία που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και με τις υπόλοιπες χώρες", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εστιάζοντας σε μία επίσκεψη έντονων συμβολισμών. Γιατί δεν είναι μόνο ότι αυτό πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες από τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είναι και το πολύπλευρο σχήμα της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της καινοτομίας και του πολιτισμού, το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις Μητσοτάκη-Νετανιάχου.

Το συμβολισμό της επίσκεψης εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 21 Μαΐου, με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, ανήμερα της οποίας "κλείδωσε" και επισήμως η σημερινή πρωθυπουργική επίσκεψη. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το μεγάλο βήμα αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. στις 21 Μαΐου 1990, όταν ως πρωθυπουργός αναγνώρισε de jure το κράτος του Ισραήλ.

Το ορόσημο της μετάβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ είναι κομβικό. Η Τουρκία αυξάνει εξακολουθητικά το τέμπο της προκλητικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην συνεχή ενδυνάμωση των συμμαχιών της, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το όλο ζήτημα και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Ισραήλ αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. "Οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Οι δύο χώρες έχουν συναντίληψη σε μία σειρά θεμάτων, που αφορούν τόσο στην ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ήδη δομημένη σε μια σειρά από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η οικονομία, ενώ ανοίγεται πεδίο νέων συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της κυβερνο-ασφάλειας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να λάβει πρακτική μορφή κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη", σχολιάζουν.

Η υπουργική ομάδα μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Νετανιάχου. Είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύσουν είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα", προσθέτουν. Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Όπως επισημαίνουν παράγοντες, μεγάλο πεδίο συνεργασίας υπάρχει ιδιαίτερα στους τομείς:

-Του τουρισμού.

-Της αγροτεχνολογίας.

-Της ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά στον East Med, όσο και σε νέα πεδία.

-Των ανανεώσιμων πηγών.

-Της αμυντικής βιομηχανίας.

-Της έρευνας.

-Των νέων τεχνολογιών και της κυβερνοασφάλειας.

"Οι διμερείς συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με τους ομολόγους τους, αποτελούν ακόμη μία ευκαιρία για ανανέωση των σχέσεων και για επαφές με τα νέα πρόσωπα της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς και με ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.


Πηγή: capital.gr