Ο “οδηγός” των στατιστικών στοιχείων

13 Ιουλίου 2020, 07:35 | Χ&Α - 218

Ο “οδηγός” των στατιστικών στοιχείων

Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου, συγκεντρώνουμε σε ειδικό χώρο του eurocapital.gr (στην επιλογή “Στατιστικά” του βασικού μενού του site) το πλήθος των στατιστικών και άλλων πληροφοριακών στοιχείων που σήμερα είναι διασκορπισμένο σε διάφορα μέρη του site. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήθος στοιχείων, το οποίο κάθε τόσο εμπλουτίζεται, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρωτότυπα (με την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να τα βρει αλλού και τα οποία είναι χρήσιμα για κάποιον που παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Πρόκειται για στοιχεία της ελληνικής, της ευρωπαϊκής, αλλά και της διεθνούς οικονομίας, για στοιχεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των διεθνών αγορών και τέλος, για στοιχεία του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” και των χαρτοφυλακίων που λειτουργούν με βάση αυτό.

Διαγράμματα όπως, η καθημερινή εξέλιξη του δείκτη P/E (εδώ) ή της μερισματικής απόδοσης (εδώ) του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ή τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται πάνω ή κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών τους (εδώ και εδώ), ή ακόμη τις φάσεις (bear market - bull market) της ελληνικής χρηματιστηριακές αγοράς (εδώ), δηλαδή στοιχεία που δεν υπάρχουν κάπου αλλού, υπάρχουν από καιρό στο eurocapital.gr, όμως δεν τα βλέπουν πολλοί. Και γι’ αυτό ευθύνεται το ότι δεν τα έχουμε “διαφημίσει” ιδιαίτερα, αλλά και επειδή τα στοιχεία και οι πίνακες αυτοί δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο του site. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη τα γνωρίζουν –και συνεπώς να μη τα χρησιμοποιούν– πολλοί συνδρομητές και χρήστες του site.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιευόμενων στατιστικών στοιχείων είναι “ανοιχτά” για όλους τους επισκέπτες του site. Ένα μέρος θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τους εγγεγραμμένους χρήστες (σε όσους έχουν αποκτήσει κωδικό στο site – μπορείτε να εγγραφείτε στο επάνω δεξί τμήμα της πρώτης σελίδας). Κάποια εξειδικευμένα στατιστικά που χρησιμοποιούνται στις σελίδες του περιοδικού, θα είναι προσβάσιμα από τους συνδρομητές του “Χ&Α” και τέλος, τα στατιστικά που αφορούν στο “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” και τα εκπαιδευτικά χαρτοφυλάκια του site, θα είναι προσβάσιμα από τους συνδρομητές των σελίδων του απόλυτου συστήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος από τους πίνακες και τα διαγράμματα των στατιστικών, έχουν κατασκευαστεί με τρόπο ώστε να παράγονται αυτόματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει διακοπή στην ενημέρωσή τους.

Κατά το επόμενο διάστημα, θα εμπλουτίζουμε τους πίνακες με νέα στατιστικά, αλλά και “στατικά” στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για την πληροφόρηση του μέσου επενδυτή. Έμφαση θα δώσουμε κυρίως σε στατιστικά στοιχεία της διεθνούς οικονομίας και των διεθνών αγορών, αλλά και σε πληροφοριακά στοιχεία για τους διεθνείς δείκτες, μετοχές και ETF’s, αφού, κατά την άποψή μας, το ποσοστό των ελλήνων επενδυτών που θα ενδιαφέρεται για τις αγορές και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού, θα αυξάνεται.

Το σύνολο των αρχείων των στατιστικών στοιχείων, θα καταγραφεί σε έναν “οδηγό αρχείων” (όπως αυτός των παρακείμενων πινάκων) και θα εμφανίζεται με ειδικό banner στην πρώτη σελίδα του site, ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί εύκολα να εντοπίζει το αρχείο που επιθυμεί και να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον ecxel εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)