Περιορισμός των προσδοκιών - Διατήρηση της στασιμότητας

13 Ιουλίου 2020, 07:25 | Χ&Α - 218

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καταγράφει σήμερα μία από τις χειρότερες επιδόσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρκεια του 2020, εξέλιξη που ακυρώνει την πολύ θετική πορεία του κατά το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, μέχρι σήμερα, δεν έχει κατοχυρώσει το επίπεδο των 650 μονάδων, παρά το ότι, κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, η μέση τιμή του υπολογίζεται σε 653,56 μονάδες.

Το γεγονός ότι, στις πρώτες μέρες του Ιουλίου καταγράφηκαν έξι (6) συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές Ιανουαρίου -πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης), αλλά και το ότι, η ελληνική αγορά δε συμμετέχει στα “ανοδικά ξεσπάσματα” και στη γενικότερη κίνηση των διεθνών αγορών, δείχνει τη νέα φάση “εσωστρέφειας” στην οποία βρισκόμαστε, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον.

Η αγορά αντιδρά αρνητικά καθώς είναι πλέον σαφές ότι το βάθος της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι μεγάλο και ότι δύσκολα πλέον θα μπορέσει να ξαναμπεί στην τροχιά που βρισκόταν μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Παράλληλα, καθώς οι παράμετροι του υγειονομικού προβλήματος παραμένουν άγνωστες, ουδείς μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα πότε θα εκδηλωθούν τα πρώτα σημεία της ανάκαμψης ή ποιά θα είναι η έντασή της.

Κατά την άποψή μας, η αρνητική αυτή κατάσταση θα διατηρηθεί και κατά τους μήνες του καλοκαιριού, αφού τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία αναμένονται αρνητικά, ενώ και τα κέρδη των επιχειρήσεων δε θα μπορέσουν να υποστηρίξουν κάτι καλύτερο. Παράλληλα, καμία από τις εξελίξεις που είχαν προγραμματιστεί (επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ένταση των μεταρρυθμίσεων, αύξηση των επενδύσεων) δεν εμφανίζει κάποια εξέλιξη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία θετική δυναμική που θα βγάλει την οικονομία -και τη χρηματιστηριακή αγορά- από το παρόν τέλμα. Είναι αυτονόητο ότι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με την υπάρχουσα -στάσιμη έως αρνητική- ψυχολογία, η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά είναι ανέφικτη.

Τέλος, παραμένει ενεργός ο παράγοντας του γεωπολιτικού κινδύνου, ο οποίος, εάν εκδηλωθεί, ανεξάρτητα από την έκβασή του, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές -και συνεπακόλουθα και οικονομικές- επιδράσεις.

Για τους λόγους αυτούς, στην παρούσα φάση δε μπορούμε να εκφράσουμε αισιοδοξία για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το επόμενο δίμηνο. Εκτιμούσαμε ότι, στις αρχές του φθινοπώρου, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να εγκαταλείψει την περιοχή των 650 - 720 μονάδων και να κινηθεί υψηλότερα. Σήμερα, εκφράζουμε αμφιβολίες για το εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Βεβαίως, πάντα η αγορά θα μπορούσε -σε μία ανοδική έξαρση- να ξεπεράσει τις 700 μονάδες. Όμως, καθώς εκλείπει η θετική και ανοδική ψυχολογία, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν επισφαλής.

Με την ίδια λογική βεβαίως, πάντα η αγορά μπορεί -σε μία ξαφνική πτωτική φάση- να υποχωρήσει και κάτω από τις 600 μονάδες. Όμως, οι “κεντρομόλες” δυνάμεις της παρούσας ισορροπίας, θα την επαναφέρουν γύρω από τα παρόντα επίπεδα.

Συμπερασματικά, χωρίς μεγάλη αισιοδοξία, αναμένουμε την αγορά να διατηρήσει την παρούσα ισορροπία της γύρω από τις 650 μονάδες, ενώ περιορίζουμε τις προσδοκίες μας, τόσο για τους καλοκαιρινούς, όσο και για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)