Η Ασία έχει το δικό της τεχνολογικό “ράλι”

12 Αυγούστου 2020, 06:40 | Χ&Α - 219

Η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών κατά τους προηγούμενους μήνες, δεν περιορίζεται μόνο στην Αμερική. Οι μετοχές ορισμένων ασιατικών γιγάντων τεχνολογίας έχουν πετύχει νέα υψηλά επίπεδα τιμών, ενισχύοντας με κέρδη τους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων αγορών.

 

Οι κινεζικές Tencent και Alibaba Group, σημείωσαν μέσα στον Ιούλιο νέα υψηλά ρεκόρ ενώ παράλληλα έχουν σημειώσει άνοδο από την αρχή του έτους 50,9% και 24,8% αντίστοιχα. Με τιμές 5/8/2020, η κεφαλαιοποίηση της Tencent έφθασε τα $693 δισ. και η κεφαλαιοποίηση της Alibaba τα $714 δισ., μέγεθος που ξεπερνά την κεφαλαιοποίηση της Facebook ($710 δισ.) -βεβαίως προκειται για δύο εταιρίες με διαφορετικό αντικείμενο.

 

Η Samsung Electronics και η Taiwan Semiconductor Manufacturing σημείωσαν επίσης άνοδο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτές οι εταιρίες αποτελούν σημείο αναφοράς για τις αγορές που διαπραγματεύονται. Συνεπώς αποτελούν και ένα μεγάλο λόγο για τον οποίο ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας επέστρεψε σε θετικά επίπεδα φέτος και ο δείκτης Taiex της Ταϊβάν βρίσκεται επίσης σε υψηλό ρεκόρ.

 

Αυτή η επιταχυνόμενη άνοδος, έχει τροφοδοτηθεί από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και των κερδών που πραγματοποίησαν οι τεχνολογικές εταιρίες κατά την διάρκεια της πανδημίας, η οποία κράτησε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στο σπίτι του, με αποτέλεσμα όλες οι καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, ψώνια, συναντήσεις, κλπ) να συνδέονται άρρηκτα με την τεχνολογία.

 

Μπορεί ορισμένες ασιατικές εταιρίες τεχνολογίας να είναι φθηνότερες από τις τεχνολογικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στην Αμερική, όμως αυτό είναι και ένα στοιχείο που τις κάνει πιο ελκυστικές. Η Alibaba έχει αναλογία τιμής προς κέρδη (price-to-earning ratio), 27,7 έναντι της Amazon που έχει 85,4. Παράλληλα, η αναλογίες της Samsung είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές της Apple. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι εταιρίες αποτελούν ευκαιρίες για τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν φθηνά στην τεχνολογία και για όσους νομίζουν ότι έχουν χάσει το “μεγάλο παιχνίδι” στην αμερικανική αγορά.

 

Σημαντικός παράγοντας, για την εξέλιξη της πορείας των ασιατικών τεχνολογικών εταιριών, είναι οι αυξημένες εμπορικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, που αποτελούν κίνδυνο και παράλληλα ευκαιρία για αυτές τις εταιρίες. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη περιορίσει την δραστηριότητα της κινεζικής Huawei και έχουν βάλει σε “μαύρη λίστα” πολλές άλλες από τις ασιατικές τεχνολογικές εταιρίες. Αν η σχέση αυτή συνεχίσει να χειροτερεύει ο τεχνολογικός κλάδος θα πληγωθεί σημαντικά και οι απώλειες θα είναι μεγάλες.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να κοιτάμε και στο μέλλον. Ένας από τους λόγους που οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες, σε σχέση με τις ασιατικές, είναι η αγορά που διαπραγματεύεται η κάθε μετοχή. Οι μετοχές ομοειδών επιχειρήσεων στις αμερικανικές αγορές είναι σαφώς υπερτιμημένες. Η υπερτίμηση αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετεά ακόμη χρόνια. Όμως, εκτιμούμε πως όσο θα διευρύνεται η σημασία των αγορών της Ασίας (οι εμπορικές εντάσεις και η στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση), η  υπερτίμηση θα περιορίζεται. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουμε και την προοπτική ανάπτυξης που έχουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ασιατικές αγορές, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης των περιοχών αυτών και η αύξηση του εισοδήματος στις ασιατικές κοινωνίες είναι ταχύτερη σε σχέση με τη Δύση.

 

Δείτε δύο βασικούς τεχνολογικούς δείκτες των αγορών των ΗΠΑ : Dow Jones U.S. Technology Index (εδώ) και της Ασίας: dow jones asia pacific technology index (εδώ). Στο παρακείμενο διάγραμμα δείτε την εβδομαδιαία απόδοσή τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)