Αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας

12 Αυγούστου 2020, 08:50 | Χ&Α - 219

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εξακολουθεί να διακατέχεται από τις ανησυχίες για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής έντασης, την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και για την πορεία της οικονομίας. Κατά το μήνα Ιούλιο, έως και τις αρχές του Αυγούστου, διαλύθηκαν όλες οι ψευδαισθήσεις που είχαν δημιουργηθεί για μία γρήγορη ανάκαμψη, ή έστω μία ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο και αποδείχθηκε ότι, η οικονομία και η χώρα βρίσκονται -και πάλι- στη δίνη μία περιπέτειας που θα διατηρηθεί επί μακρόν και που οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και καθοριστικές για μία σειρά ετών.

 

Από την αρχή του Ιουλίου, έως την 7/8/2020, σε σύνολο 28 χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, οι 11 ήταν ανοδικές και οι 17 πτωτικές. Παράλληλα, κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν 7 νέα “χαμηλά κλεισίματα 20 ημερών”, ενώ σημειώθηκε ένα σερί 8 πτωτικών συνεδριάσεων από την 3/7/2020 έως και την 14/7/2020. Όλα αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το μήνα ως “αρνητικό”, εξέλιξη που επιδρά στη γενικότερη πορεία της αγοράς και ανατρέπει τις ελπίδες για την ύπαρξη μίας ανάκαμψης τύπου “V” ή έστω “U”.

 

Αρχικά, είχε υποτεθεί (βάσιμα, με μέχρι τις γνώσεις που είχαμε μέχρι τότε) ότι η πανδημία θα ήταν κάτι παροδικό και ότι, έως το καλοκαίρι θα είχε ξεχαστεί. Βεβαίως, ουδείς είχε ανάλογη σχετική πείρα, ενώ ούτε η βιβλιογραφία αναφέρει με λεπτομέρειες αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα, με εμπλοκή πανδημιών. Δηλαδή, όπως είχε αναφερθεί, αναμένονταν ότι τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε Χρηματιστηρίου, θα επρόκειτο για μία ανάκαμψη τύπου “V”. Αυτό δεν επαληθεύτηκε.

 

Παρά το ότι δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί τα στοιχεία της εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το α’ εξάμηνο του έτους (θα δημοσιευθούν στις 4 Σεπτεμβρίου), αλλά ούτε και τα στοιχεία της ανεργίας του Ιουνίου (θα δημοσιευθούν στις 10 Σεπτεμβρίου), μπορούμε εν τούτοις να γνωρίζουμε ότι η ύφεση στη χώρα θα ξεπεράσει τα μεγέθη του 2011. Παράλληλα, μόλις αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα αισιόδοξα σενάρια που είχαν διατυπωθεί για το 2021, αφού είναι σαφές πως, όταν σημειώνεται μία ετήσια πτώση του ΑΕΠ που ξεπερνά το 8,0%, άσχετα τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε, επηρεάζει τις δομές και τον παραγωγικό ιστό μιας οικονομίας, έτσι ώστε να απαιτείται ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά και πολλές προσπάθειες, αρχικά για την ανακοπή της πτώσης και στη συνέχεια για την επαναφορά σε επίπεδο ισορροπίας. Αυτό, σύμφωνα με τη δική μας λογική, σημαίνει ότι θα ήταν πραγματικά θετικό γεγονός (ή και “άθλος”) εάν η αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ διακόπτονταν μέσα στο 2021 και κατά το 2022 υπήρχε έστω μία αναιμική, πλην όμως θετική, ανάπτυξη.

 

Όταν θα προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τα μεγέθη της οικονομίας κατά το 2021, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι: α) Μία τόσο μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, όσο αυτή που τελικά θα υπάρξει κατά το 2020, έχει επίδραση στις παραγωγικές δομές. β) Ακόμη και αν η εξέλιξη της πανδημίας κορυφωθεί μέσα φετινό φθινόπωρο -κάτι που μάλλον είναι δύσκολο να συμβεί- η επίδραση των όσων βιώσαμε, θα εξακολουθεί να επιδρά στη συμπεριφορά των πολιτών (οι οποίοι είναι και οι καταναλωτές), για μεγάλο χρονικό διάστημα. γ) Καθώς το πρόβλημα υφίσταται στο σύνολο της διεθνούς οικονομίας, θα επηρεάσει το μέγεθος του διεθνούς εμπορίου και συνεπώς και τις εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) της χώρας μας. δ) Το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα προκύψει για το 2020, θα οδηγήσει την Κυβέρνηση σε μία σημαντικά πιο “φειδωλή” στάση κατά το 2021, παρά τα ποσά που θα εισρεύσουν από το ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά και τα άλλα ενισχυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Και βεβαίως, όλα αυτά, χωρίς ακόμη να έχουμε βάλει στην “εξίσωση” τον γεωπολιτικό παράγοντα, την οικονομική αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο με τη γειτονική χώρα, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών που -φυσιολογικά- θα ακολουθήσουν.

 

Συμπερασματικά, όσο περνάει ο καιρός και αποκαλύπτεται η χρονική διάρκεια της πανδημίας, το μέγεθος της βλάβης που υφίσταται η οικονομία, αλλά και οι αποτυχημένες προσπάθειες σε σημαντικούς οικονομικούς τομείς (π.χ. τουρισμός), θα αντιλαμβανόμαστε ότι, η αρχική αισιοδοξία και οι αρχικές ελπίδες, ήταν αβάσιμες και ότι, μία δύσκολη πραγματικότητα είναι μπροστά μας, κατάσταση που θα επιδράσει στη χρηματιστηριακή αγορά αρκετά περισσότερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)