Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

12 Αυγούστου 2020, 11:40 | Χ&Α - 219

Συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης να κερδίζει πάνω από έξι μονάδες φτάνοντας τις 54,9 μονάδες από 48,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit. Η τελική μέτρηση της IHS Markit είναι καλύτερη από την αρχική μέτρηση (54,8), ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο που ο δείκτης ξεπερνά το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση της συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Η τελευταία μέτρηση σηματοδοτεί επίσης τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2018."Η Γαλλία και η Γερμανία γνώρισαν ιδιαίτερα ισχυρή άνοδο, ενώ Ισπανία και Ιταλία κατέγραψαν ανανέωση της ανάπτυξη καθώς συνεχίστηκε η άρση των μέτρων περιορισμού της COVID-19", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. (εδώ)

***

Προάγγελο δεινών για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες αποτελεί η δραματική συρρίκνωση 10,1% που υπέστη η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της από το 1970, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημείωσε βαθιά ύφεση, ως αντίκτυπο της πανδημίας και των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεσή της. Οι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως, η γερμανική οικονομία, δεν πρόκειται να ανακάμψει πλήρως πριν από το 2022, κάτι που θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ισχύει και για τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό. Σύμφωνα δε με στοιχεία του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ενώ η οικονομία έχει επανέλθει σε λειτουργία τον Ιούλιο, 42% των γερμανικών επιχειρήσεων εξακολούθησαν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων που προσέφερε το κράτος για την κάλυψη μέρους των μισθών των υπαλλήλων τους. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο ήταν 46% και τον Μάιο 53%.

***

Ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 8,3% φέτος και ανάπτυξή της κατά 5,7% το 2021 προβλέπουν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters, SPF) για το τρίτο τρίμηνο. Στην προηγούμενη έρευνα, για το δεύτερο τρίμηνο, οι αναλυτές προέβλεπαν σημαντικά μικρότερη ύφεση για φέτος (5,5%) αλλά και χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2021 (4,3%). Για το 2022, οι αναλυτές προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% έναντι 1,7% στην προηγούμενη έρευνα, ενώ μακροπρόθεσμα (για το 2025) η πρόβλεψή τους παρέμεινε σταθερή (1,4%). Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ανέλθει στο 0,4% φέτος και θα επιταχυνθεί στο 1% το 2021, το 1,3% το 2022 και το 1,6% το 2025. Στην προηγούμενη έρευνα εκτιμούσαν υψηλότερο πληθωρισμό για τα έτη αυτά (1,2%, 1,4% και 1,7%, αντίστοιχα). Για το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,1% από 9,4% που προέβλεπαν στην τελευταία έρευνα, ενώ για το 2021 και το 2022 προβλέπουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 9,3% και 8,5% έναντι 8,9% και 8,4%, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2025, η πρόβλεψη παρέμεινε σταθερή στο 7,7% (εδώ). Βεβαίως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, η υγειονομική κρίση εξελίσσεται, δε γνωρίζουμε ακόμη την κατάληξή της, ενώ είναι αδύνατο να οριοθετήσουμε, από τώρα, τις παραμέτρους που τελικά θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Εν τούτοις, μια πρόβλεψη, μας δείχνει, μέσα από ένα αχνό φως, μία κατεύθυνση.

***

Η οικονομία της Γαλλίας υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της κατά το β΄ τρίμηνο εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό του κορονοϊού, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 13,8% στη διάρκεια του β΄ τριμήνου μετά από μια αναθεωρημένη πτώση 5,9% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 15,4%.Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η οικονομία συρρικνώθηκε 19% τόνισε η Insee. (εδώ)

***

Τον Ιούνιο του 2020, το μήνα που τα περισσότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης άρχισαν να καταργούν τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η ανεργία ανήλθε στο 7,8% από 7,7% που ήταν το Μάιο. Όσον αφορά την ΕΕ, το ποσοστό ήταν 7,1% τον Ιούνιο, από 7,0% τον Μάιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 15,023 εκατ. άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,685 εκατ. στην ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2020. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 281.000 στην ΕΕ και κατά 203.000 στην ευρωζώνη. (εδώ)
Δείτε εδώ το δελτίο της eurostat.

***

Με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση υποχώρησε το β' τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.Ειδικότερα, το β' τρίμηνο, με τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση του κορονοϊού σε πλήρη ισχύ στα περισσότερα κράτη μέλη, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 1995. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 3,6% στην Ευρωζώνη και κατά 3,2% στην Ε.Ε. (εδώ)



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)