Το ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

14 Σεπτεμβρίου 2020, 09:40 | Χ&Α - 220

Ο παρακείμενος πίνακας εμφανίζει την εξέλιξη του ΑΕΠ στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1996 έως και σήμερα, ενώ παράλληλα υπολογίζουμε την ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ της κάθε χώρας για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και το μέσο ρυθμό μεταβολής του, για τα διαστήματα αυτά. Πέραν από τη γενική γνώση που μας δίνει, ο πίνακας αυτός μας δείχνει γιατί η Ευρώπη είναι μία “προβληματική ήπειρος”, αλλά και ποιά είναι τα “αποτυχημένα κράτη”, μέσα σ’ αυτή.

 

Η συνολική άνοδος του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια των ετών 1996-2019 είναι μόλις 47,5% (και μόλις 41,5% για τα αρχικά 12 μέλη της Ευρωζώνης), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου για την περίοδο αυτή φτάνει στο 1,7% (και στο 1,5% για τα αρχικά 12 μέλη της Ευρωζώνης). Οι ρυθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί, δείχνουν την απώλεια της οικονομικής σημασίας της ευρωπαϊκής ηπείρου στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, αλλά εξηγούν και την καθόλου ικανοποιητική πορεία των χρηματιστηριακών τους αγορών.

 

Ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη, διακρίνονται και τα πλέον αποτυχημένα: Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ιταλία και η Ελλάδα με συνολική αύξηση του ΑΕΠ τους κατά 13,5% και 18,9% αντίστοιχα. Οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης για την περίοδο αυτή, είναι μόλις 0,6% για την Ιταλία και 0,8% για την Ελλάδα.

 

Αντίθετα, υπάρχει η ομάδα των κρατών που εισήλθαν στην Ένωση κατά το 2004, τα οποία πέτυχαν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω του ότι, μέχρι τότε, οι οικονομίες τους βρίσκονταν σε καθυστέρηση.

 

Πρέπει να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία, παρά την καταστροφή που υπέστη κατά το 2013, στην τελευταία 4ετία πέτυχε τον 4ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε. (+19,7%).

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη, ως ήπειρος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία, όπως είναι φυσιολογικό, μεταφέρονται στις επιδόσεις των χρηματιστηριακών της αγορών. Κάτι που, κατά την άποψή μας, θα συνεχίσει να γίνεται για αρκετά ακόμη χρόνια.

 

(Στην τελευταία στήλη του παρακείμενου πίνακα, εμφανίζεται η ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ κάθε χώρας στο β’ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019).

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)