Διατηρείται η “επιθετικότητα” του τραπεζικού κλάδου

14 Σεπτεμβρίου 2020, 08:10 | Χ&Α - 220

Διατηρείται η “επιθετικότητα” του τραπεζικού κλάδου

Από την έναρξη της περιόδου της πανδημίας, οι τραπεζικές μετοχές, έχουν υποστεί μία εξαιρετικά μεγάλη πτώση και καταγράφουν πολύ χειρότερη επίδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Έως και σήμερα, εξακολουθούν να διατηρούν την “επιθετικότητά” τους, χαρακτηριστικό που, κατά την άποψή μας, θα διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα. Η επιθετικότητα αυτή είναι εμφανής ακόμη και στο διάγραμμα των τελευταίων 20 μηνών (από το τέλος του 2018 έως και σήμερα). Έτσι, εάν δημιουργήσουμε μία “κοινή βάση” ίση προς 100, για την 31/12/2018, για τον Γενικό και τον Τραπεζικό Δείκτη, παρατηρούμε ότι, κατά τη διάρκεια του 2019, ο Τραπεζικός, κινήθηκε πολύ πιο δυναμικά σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Το αντίθετο συμβαίνει μετά το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (σήμερα, 8/9/2020, ΓΔ = 102, ΔΤΡ = 71.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς λειτούργησε το “απόλυτο σύστημα” (στην παραλλαγή του “Υψηλού/Χαμηλού 20 ημερών (ΥΧ20) κατά τους 20 τελευταίους μήνες, εφαρμοζόμενο στους δύο δείκτες.

Για τον μεν Γενικό Δείκτη, γνωρίζουμε ότι, κατά το διάστημα από 31/12/2018 έως και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει μία “πλήρη” είσοδο και έξοδο (με το 100% του κεφαλαίου) και 3 με το 50% του κεφαλαίου. Η απόδοσή του είναι 13,4% (η απόδοση αυτή αναφέρεται στην κίνηση του δείκτη - η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου μετοχών, που βασίζεται στο “απόλυτο σύστημα” ενδέχεται να διαφέρει από την απόδοση επί κάποιου χρηματιστηριακού δείκτη, αφού η απόδοση του χαρτοφυλακίου μετοχών επηρεάζεται μόνον από τις τιμές των μετοχών και όχι του δείκτη.

“Τρέχοντας” το σύστημα για τον Δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ), διαπιστώνουμε ότι, για το ίδιο διάστημα, “παράγονται” 2 κινήσεις. Μία για το 100% του κεφαλαίου (πλήρης πράξη) και μία για το 50%. Η απόδοση του συστήματος επί του ΔΤΡ φτάνει στο +26,5%. Δείτε τα στοιχεία των κινήσεων - εδώ.

(Για το πότε η κίνηση γίνεται με το 100% και πότε με το 50% του κεφαλαίου, δείτε εδώ)

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως έχουμε συχνά αναφέρει και όπως περιγράφεται στο βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών), το σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στις μετοχές ή τους δείκτες που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις (δηλαδή είναι περισσότερο “επιθετικές”). Ο τραπεζικός δείκτης είναι ο πλέον επιθετικός στην αγορά της Αθήνας, όπως εξάλλου είναι και οι τραπεζικές μετοχές.

Θα αλλάξει αυτή η συμπεριφορά στο μέλλον; Εκτιμούμε πως όχι. Άλλωστε, το παρελθόν δείχνει ότι πολύ δύσκολα αλλάζει η συμπεριφορά μίας μετοχής. Ο τραπεζικός κλάδος, για μεγάλο διάστημα -έως ότου βεβαιωθεί ότι έχει επανέλθει σε χρηματοοικονομική και λειτουργική ομαλότητα- θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά. Και θα είναι πολλοί αυτοί που θα “ποντάρουν” σ’ αυτή τη συμπεριφορά, προσπαθώντας να την εκμεταλλευτούν.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)