Νέα της αγοράς

14 Σεπτεμβρίου 2020, 08:20 | Χ&Α - 220

Νέα της αγοράς

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ: Η Citigroup αυξάνει τις τιμές-στόχους των βασικών δεικτών των μετοχών, αφού αναμένει πλέον ότι τα παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα συρρικνωθούν κατά 30% το 2020, βελτιωμένα από τις προηγούμενες προβλέψεις της τάξεως του -50%, αλλά ακόμα πιο bearish από το consensus των αναλυτών (-18%). Αυτή η αναβάθμιση των κερδών, μαζί με τη συνεχή υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, σημαίνει ότι ο στόχος και σημείο αναφοράς για τον δείκτη MSCI AC World έως και τα μέσα του 2021 είναι οι 705 μονάδες, αύξηση 4% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό θα σήμαινε ότι το “παγκόσμιο Ρ/Ε” θα βρίσκεται κοντά στο 23, πολύ υψηλότερα από το 15, που αποτελεί το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ιδιαίτερα ελκυστικά τοποθετούνται οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, οι εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 14,7% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος αλλά θα σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη το 2021, της τάξεως του 33,8%. Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 15,3 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 11,5 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις ελληνικές μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 5,8% και 6,7 φορές για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας. (εδώ)
Διατηρούμε την άποψή μας ότι, δε μπορούμε να βασιζόμαστε σε προβλέψεις και σε αναλύσεις οι οποίες μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Αυτές, απλά μας δίνουν κάποιες ενδείξεις για το τί πιστεύει ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας για τις διεθνείς αγορές. Πρέπει να παρακολουθούμε τις αγορές με κάποιο σταθερό σύστημα, το οποίο εμπιστευόμαστε και να προετοιμαζόμαστε να δράσουμε με βάση τα “μηνύματα” από το σύστημά μας.
Οι προβλέψεις που παρακολουθούμε εμείς (της Thomson Reuters), για την Ελλάδα, αναφέρουν πτώση των κερδών κατά 27,4% κατά το 2020 και άνοδο κατά 38,5% κατά το 2021 (δείτε εδώ). Όμως, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου ουδείς μπορεί να κάνει κάποια έγκυρη πρόβλεψη.

***

ΔΕΙΚΤΗΣ ΦΟΒΟΥ - ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, καταγράφηκε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, στον δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας ή KEPE GRIV (δείκτη φόβου) που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Ο “δείκτης φόβου” σημείωσε μικρή μείωση τον Αύγουστο του 2020 φτάνοντας το 25,67% στις 31/8/2020 από 26,46% στις 31/7/2020. Ο δείκτης διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,21%. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Αύγουστο του 2020 στο 26,93% από 27,96% τον Ιούλιο του 2020. Η εξέλιξη του δείκτη κρίνεται θετική καθώς αποτυπώνει, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά. (εδώ)

***

Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ: Μετά από πολλά χρόνια, η εταιρία ενδέχεται να μας απασχολήσει ξανά. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρίας από € 0,04 έκαστη μετοχή, σε €0,12, με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία τρεις (3) παλαιές μετοχές προς μία (1) νέα μετοχή (reverse split 3:1) και μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 119.596.817 σε 39.865.605 κοινές ονομαστικές μετοχές. Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Θα εκδοθούν έως 83.333.334 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας € 0,12 και το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως και € 10.000.000,08 (εδώ).
Πρέπει να σημειώσουμε ότι, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την α.μ.κ.. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό νέων μετοχών και την τιμή διάθεσης (η τιμή διάθεσης συνήθως διαφέρει από την ονομαστική τιμή). Η τιμή στο Χρηματιστήριο σήμερα είναι € 0,60 (η μετοχή πραγματοποιεί ελάχιστες συναλλαγές - δείτε εδώ) και μετά το reverse split, λογικά θα ξεκινήσει με € 1,80.
Το ζήτημα όμως είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια, η εταιρία έχει αρχίσει και ανακάμπτει. Κατά το 2019, πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 27,6% (ενοποιημένα στοιχεία), μείωσε τις ζημιές σε € 2,9 εκατομμύρια (από € 5,8 εκατ.) και για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια, πέτυχε θετικό EBIDTA (€ 712 χιλιάδες). Παράλληλα, πέτυχε σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων σε € 1,47 εκατομμύρια (2,84% επί των πωλήσεων). (Δείτε το ετήσιο δελτίο 2019, σελίδες 36-37 και τον πίνακα του Χ&Α). Εκτίμησή μας είναι ότι, η εταιρία μπορεί να βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας ανάκαμψης, εξέλιξη που θα προκαλέσει ενδιαφέρον για τη μετοχή της.  Παράλληλα, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι βασικός μέτοχος είναι πλέον ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που παράλληλα είναι και βασικός μέτοχος της Chipita, εταιρία που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1994 έως τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την επανεισαγωγή της. Σε κάθε περίπτωση, θα αναμένουμε τη λογιστική κατάσταση του εξαμήνου - την ημέρα που θα δημοσιευθεί, θα υπάρξει άρθρο μας στο site. (Δείτε περισσότερα οικονομικά στοιχεία στο site της εταιρίας - εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)