ΔΕΗ

14 Σεπτεμβρίου 2020, 08:55 | Χ&Α - 220

ΔΕΗ

Μετά από 2,5 χρόνια, η ΔΕΗ επιστρέφει σε ένα κερδοφόρο τρίμηνο, κάτι που ουσιαστικά είχε καταστεί “πολιτικό στοίχημα”, λόγω της σημαντικής εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη λειτουργία και στα οικονομικά της εταιρίας και ανάδειξης της κερδοφορίας της σε πολιτικό ζήτημα. Η εταιρία, σε ενοποιημένη βάση, κατέγραψε κέρδη (μ.φ.) ύψους € 29,3 εκατ. έναντι ζημιών € 274,8 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι (συνολικές) πωλήσεις έφθασαν, στα € 2.249 εκατομμύρια (μειωμένες κατά 2,4%) τόσο λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, όσο και λόγω μείωσης της ζήτησης κατά τους εξεταζόμενους μήνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι, η εταιρία πέτυχε να σχηματίσει ένα ικανοποιητικό (επαναλαμβανόμενο) EBITDA, που έφτασε στα € 457,3 εκατ. από € 9,3 εκατ. κατά το (δραματικό) α' εξάμηνο του 2019. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, η εταιρία πέτυχε μία θετική κατάσταση στην αγορά δικαιωμάτων CO2, αφού, λόγω της πανδημίας, η τιμή τους υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 16 - 17 δολαρίων (δείτε εδώ). Σήμερα, σταδιακά η τιμή τους επανέρχεται στα παλαιότερα επίπεδα (ανάμεσα στα 25 έως 30 δολάρια ανά τόνο).

Με βάση τις εκτιμήσεις που έχει αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, το EBIDTA για το σύνολο του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί σε € 850 έως € 900 εκατομμύρια. Αν η πρόβλεψη της διοίκησης επαληθευτεί, τότε μπορούμε να αναμένουμε ότι τα μετά από φόρους κέρδη, θα κυμανθούν ανάμεσα στα € 140 έως 180 εκατομμύρια ευρώ.

Είχαμε εκφραστεί θετικά για τη μετοχή, ήδη από τα τέλη Ιουνίου 2019, την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της χρήσης 2018 και είχαμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εκτιμούσαμε ότι η εταιρία θα κινηθεί, σταδιακά, προς επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ € 500 - € 600 εκατομμυρίων ευρώ, εξέλιξη που θα οδηγούσε τη μετοχή σε τιμή ανάμεσα στα € 6,00 - € 7,00 ευρώ. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις (αν και έχουμε διαφωνήσει με την πολιτική εκμετάλλευση των προβλημάτων της εταιρίας, αλλά και με την ταχύτητα των αλλαγών στη λειτουργία της), διατηρούμε την άποψη ότι, η ΔΕΗ παρά τη μείωση του μεγέθους της, θα παραμείνει ο κυριότερος παράγοντας στην αγορά ενέργειας και ότι η κερδοφορία της θα αποκατασταθεί. Για το λόγο αυτό επιμέναμε σε τοποθετήσεις στη μετοχή, σε κάθε “πισωγύρισμα” της αγοράς. Παράλληλα, έχουμε επισημάνει ότι, η μετοχή της εταιρίας, σήμερα, έχει αντικαταστήσει τις τραπεζικές μετοχές σε θέματα επιθετικότητας και λειτουργίας ως “κερδοσκοπικό όχημα” στις διακυμάνσεις της αγοράς. Παρά το ότι αυτό ενδεχομένως προκαλεί ζημιές σε βραχυχρόνιους συναλλασσόμενους, δεν είναι απαραίτητα κακό για τη μετοχή. Άλλωστε, σταδιακά συνεχίζει την πορεία της προς τις “τιμές στόχους”. Διαβάστε στις σελίδες 5 έως 10 του οικονομικού δελτίου (εδώ), στοιχεία και επεξηγήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και -επίσης πολύ χρήσιμο- για τους κινδύνους που συνοδεύουν τη λειτουργία της, στις σελίδες 12 έως 20.

Διαβάστε άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της εταιρίας (εδώ - εδώ - εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)