Απόψεις… Τόσες πολλές, που σε τρελαίνουν!

14 Σεπτεμβρίου 2020, 07:00 | Χ&Α - 220

Μέσα στην πληθώρα της σημερινής διαθέσιμης ενημέρωσης, κάποιος μπορεί να διαβάσει δεκάδες απόψεις για τις αγορές. Απόψεις ενθουσιασμού για την άνοδο των αγορών, απόψεις επιφυλακτικές, απόψεις που επιμένουν ότι οι αγορές είναι “φουσκωμένες”, οι τιμές ακριβές και το ρίσκο μεγάλο. Όλες, σερβίρονται πάνω από ένα μεγάλο “όνομα”, έναν επενδυτικό οίκο, έναν “γκουρού”, κάποιον που ξέρει…

Συχνά σκέφτομαι ότι, ευτυχώς που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, επειδή, “αν όλες οι απόψεις ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, δε θα υπήρχαν χρηματιστηριακές αγορές”. Αυτό ήταν από τα πιο σοφά πράγματα που άκουσα και που την ορθότητα του οποίου γρήγορα αντιλήφθηκα, τριάντα χρόνια τώρα, σ’ αυτό το χώρο: Για να υπάρχει αγορά και για να γίνονται συναλλαγές, πρέπει να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Και τελικά, τί κάνει ο απλός επενδυτής; Πώς επιβιώνει μέσα σ’ αυτό το πλήθος ειδικών και την πανσπερμία απόψεων;

Η λύση δεν είναι εύκολη. Νομίζω ότι, σε πρώτη φάση, ο επενδυτής θα πρέπει να βρει κάποιους την άποψη των οποίων θα εμπιστεύεται -όχι όμως ως “θέσφατα”, αλλά ως απόψεις τις οποίες επίσης θα πρέπει να εξερευνά. Παράλληλα θα μελετά, θα μαθαίνει και θα αποκτά πείρα. Και σε κάποια στιγμή, η στιγμή αυτή έρχεται γρήγορα, θα αποκτήσει δική του αντίληψη και δική του άποψη, ενώ σταδιακά, πάλι μέσα από την πείρα, θα αναπτύξει και μία δική του μέθοδο, ένα δικό του “σύστημα συναλλαγών”. Όμως, ποτέ δε θα πρέπει να πάψει να μελετά, επειδή μόνον έτσι θα συνεχίσει, για πάντα, να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Και αυτό, δε θα το κάνει μόνο για να κερδίσει στις συναλλαγές του. Θα το κάνει επειδή, τελικά θα το βρει ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Στις αγορές κερδίζουν περισσότερο, αυτοί που τις “ζουν”. Αυτοί που μαθαίνουν τη λειτουργία τους και που το να τις “νικήσουν” είναι κάτι περισσότερο από μία οικονομική πρόκληση.

Ευτυχώς, οι αγορές -τουλάχιστον ακόμη- διαχρονικά έχουν μεγαλύτερα διαστήματα ανόδου και μικρότερα πτώσης. Και μέσα στο διάβα του χρόνου, ανεβαίνουν. Έτσι, ακόμη και αν η μέθοδος που θα αναπτύξει ο επενδυτής δε λειτουργήσει, θα τον πετύχει κάποιο ανοδικό “κύμα” της αγοράς και θα τον φέρει στην πλευρά των κερδισμένων…


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)