Η σημερινή ανοδική αντίδραση της αγοράς - 14/9/2020

14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:12 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Δυναμική αντίδραση της αγοράς, στην διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης και στο ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου με την Τουρκία. Επιβεβαιώνεται η άποψη που είχαμε εκφράσει στο τεύχος Αυγούστου ότι, ο τερματισμός των προστριβών με την Τουρκία, θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία και στους επενδυτές να καρπωθούν το “μέρισμα της ειρήνης”. Βέβαια, απέχουμε ακόμη αρκετά από αυτό το σημείο. Όμως, η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική.

 

Εκτιμούμε ότι ο όγκος των συναλλαγών, για το σύνολο της συνεδρίασης, θα κυμανθεί γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτό είναι θετικό.

 

Εάν σήμερα ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 653,15 μονάδες, θα πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του Γενικού Δείκτη, από την 20/7/2020.

 

Παράλληλα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από +2,18%, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την 2/7/2020.

 

Η κίνηση του Γενικού Δείκτη δημιουργεί σήμερα νέο “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Βεβαίως, το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” βρίσκεται εντός αγοράς με το 50% του κεφαλαίου του, από την 19/8/2020. Δείτε τις αποδόσεις του (εδώ και εδώ).

 

Η σημερινή άνοδος είναι ένα θετικό γεγονός. Όμως, στην ουσία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλά, “ξεκολλά” τον Γενικό Δείκτη από ένα πολύ στενό εύρος διακυμάνσεων και, μετά από καιρό, αναζωογονεί το ενδιαφέρον για την αγορά.

 

Βεβαίως, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν: Η πορεία της πανδημίας είναι ακόμη άγνωστη και όλοι φοβούμαστε τα χειρότερα, η οικονομία κινείται σε μία “στραβή” κατεύθυνση, ενώ και τα ελληνοτουρκικά, εξακολουθούν να είναι σε κρίσιμο σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα, απλά αποσύρθηκε το Oruc Reis και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τίποτα σίγουρο ακόμη.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι, παρά τα προβλήματα της αγοράς, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξουν -σε χρονικό ορίζονται 12 μηνών- απώλειες για κάποιον που παραμένει στην αγορά. Τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί, όμως τα χειρότερα έχουν περάσει. Όπως αναφέρουμε και στο τεύχος 220 (Σεπτέμβριος 2020) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ που κυκλοφόρησε σήμερα (εδώ), εκτιμούμε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα μέσα Νοεμβρίου.

 

Οι αγορές του εξωτερικού κινούνται θετικά, ενώτα αμερικανικά παράγωγα προμηνύουν μία ανοδική συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

 

Δείτε το τεύχος 220 του “Χ&Α”: εδώ

Το τεύχος θα ανέβει σε μορφή ιστοσελίδων, εντός της ημέρας. Τα περιεχόμενα θα εμφανιστούν σ’ αυτόν τον σύνδεσμο: εδώ.