Δραματική επιδείνωση του κλίματος στην αγορά - Πιθανό νέο Χαμηλό 20 ημερών

21 Σεπτεμβρίου 2020, 15:24 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, στο σύνολο των διεθνών αγορών, κυρίως λόγω των φόβων για έξαρση της πανδημίας και επανάληψη των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, η αναφορά για παράνομες δραστηριότητες τραπεζών σε όλο το κόσμο, επιδεινώνει την κατάσταση, υπό το φόβο εξοντωτικών προστίμων -κάτι που κατά την εκτίμησή μας είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί, καθώς πρόκειται για μία δημοσιογραφική αναφορά και όχι ένα πόρισμα ελεγκτικού οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί από τον Ιούλιο και αυτό την καθιστά σοβαρή.

Η πτώση παρέσυρε και το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο βρέθηκε και πάλι στην περιοχή των 630-640 μονάδων. Αυτό είναι μία αρνητική εξέλιξη, που όμως δεν αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Στις 3:15 μμ, ο ΓΔ χάνει 24,9 μονάδες, ή περίπου 3,8%. Στην περιοχή αυτή ο ΓΔ βρίσκεται για περισσότερες από δύο ώρες.

Το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, βρίσκεται σήμερα στις 627,56 μονάδες και θα μπορούσε να “σπάσει” αύριο, αν η πτώση συνεχιστεί -κάτι το οποίο δε μπορεί να αποκλειστεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πριν καν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ. Το άσχημο είναι ότι θα παραμείνει σ’ αυτή την τιμή έως την 5/10/2020, κάτι που μας δημιουργεί την υποψία ότι μπορεί, μέχρι τότε να “σπάσει” και να υπάρξει καινούργιο χαμηλό.

Όλες οι μετοχές μας (ΔΕΗ: -4,47,  ΚΡΙ: -2,31, ΜΥΤΙΛ: -2,86%, ΣΑΡ: -2,82) σημειώνουν πτώση που, για το σύνολο της ημέρας θα μπορούσε να μας δώσει μία συνολική πτώση έως -1,6%, περίπου.

Εάν, μέχρι την 5/10/2020, ο ΓΔ υποχωρήσει σε νέο Χαμηλό 20 ημερών (κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και αύριο), τότε το χαρτοφυλάκιο θα ρευστοποιήσει τις θέσεις του.

 

Κατά την άποψή μας, μία υποχώρηση του ΓΔ, δε θα σημαίνει κάτι ιδιαίτερα άσχημο για την αγορά της Αθήνας και ούτε θα καθυστερήσει το σενάριο που μπορεί να υπάρξει μετά τα μέσα Νοεμβρίου (δείτε σελ. 43-44 στο τεύχος 220 ή στο τμήμα Χρηματιστηριακά Στατιστικά). Άλλωστε, η ελληνική αγορά δε συμμετείχε στη μεγάλη άνοδο των άλλων διεθνών αγορών κατά τους περασμένους μήνες και η ανάκαμψή της από τα χαμηλά του Μαρτίου υπήρξε περιορισμένη.

 

Θετικό κρίνουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι αρκετά περιορισμένος. Για το σύνολο της μέρας αναμένουμε να μην υπερβεί τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο σχολιασμός θα επαναληφθεί στις 7:00 μμ. σήμερα, όπου ανάμεσα στα άλλα, θα αναφερθούμε και σε ένα νέο -και πρωτόγνωρο- κίνδυνο που θα υπάρξει για τις διεθνείς αγορές, αυτόν που φαίνεται να εμφανίζεται λόγω των απρόβλεπτων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.