Ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, μπροστά μας!

25 Σεπτεμβρίου 2020, 17:28 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Κατά την άποψή μας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας έχει επιδεινωθεί,  έχουμε εισέλθει σε ένα πολύ κρίσιμο και πολύ δύσκολο δίμηνο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν είχαμε καν υποψιαστεί κατά τους προηγούμενους μήνες.

 

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φαινομένου, συνδυαζόμενη με ό,τι γνωρίζουμε από αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος, είναι πιθανό να προκαλέσει την “κορύφωση” του παρόντος δεύτερου κύματος περί τα τέλη του Νοεμβρίου. Το δεύτερο κύμα θα μπορούσε -με βάση και με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις- να είναι περισσότερο έντονο με πολύ περισσότερα κρούσματα και θύματα.

Οι δυσμενείς αυτές προβλέψεις, οδηγούν τις κυβερνήσεις στη λήψη έκτακτων μέτρων. Βεβαίως, μετά από το ανεξέλεγκτο “τύπωμα” νέου χρήματος κατά τους προηγούμενους μήνες και τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών, τα περιθώρια δαπανών είναι, στην παρούσα φάση, περιορισμένα, σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, η οικονομία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, δείχνει να μην έχει ξαναβρεί το ρυθμό της, κάτι που ρίχνει σε χαμηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους, ενώ -όπως είναι φυσιολογικό- θα αρχίσει να επηρεάζει και τις προβλέψεις για το επόμενο έτος.

 

Με δυο λόγια, τις ημέρες αυτές, εισερχόμαστε σε μία φάση ανησυχίας. Δεν θα γίνει κάτι το καταστροφικό -αυτό για τις αγορές έγινε την άνοιξη- όμως, εκτιμούμε ότι θα πρόκειται για μία περίοδο με έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις και ενδεχομένως και με διακυμάνσεις στους διεθνείς δείκτες.

 

Δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη πτώση στην ελληνική αγορά, όμως δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά.

Προς το παρόν, διατηρούμε την άποψη που είχαμε εκφράσει και στο τεύχος 220 του Χ&Α, ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο, μετά τα μέσα ή τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Το χαρτοφυλάκιό μας παραμένει εκτός αγοράς. Το “ειρωνικό” είναι ότι και σήμερα, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη, το χαρτοφυλάκιό μας θα μπορούσε να είχε σημειώσει άνοδο κατά, περίπου, 0,80%. Δεν πειράζει. Θέλουμε να πειθαρχούμε στα σήματα που εμπιστευόμαστε και που έχουμε δεσμευτεί να πειθαρχούμε και δε θα το μετανιώσουμε.