Το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης της αγοράς στους επόμενους μήνες

14 Οκτωβρίου 2020, 07:40 | Χ&Α - 221

Καθ’ όλο το διάστημα των τελευταίων μηνών, τα προβλήματα της πανδημίας, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς. Αφού διέκοψαν την ανοδική πορεία της προηγούμενης διετίας, τη “βύθισαν” -έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα- ακόμη και σε επίπεδα κάτω των 500 μονάδων. Μετά από μία ήπια ανάκαμψη, ο Γενικός Δείκτης παραμένει, επί 5μηνο, σε μια πολύ “στενή” ζώνη τιμών, με το μέσο όρο κλεισιμάτων, σταθερά στην περιοχή των 630 - 640 μονάδων. Όπως αναφέρουμε και σε άλλα σημεία του τεύχους, παραμονή του δείκτη σε μία τόσο “στενή” περιοχή για τόσους μήνες, είναι κάτι σχετικά σπάνιο και, όσες φορές συνέβη, συνέβη πριν από κάποια αξιόλογη ανοδική κίνηση.

Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα μίας ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη είναι υψηλή και αυτή μπορεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό μπορεί να συμβεί, παρά τα προβλήματα που σήμερα δείχνουν να έχουν συσσωρευτεί.

Στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, είχαμε αναφέρει ότι, η ύφεση στην οποία εισερχόταν η ελληνική οικονομία, διέφερε από την ύφεση που είχε προκαλέσει η κρίση χρέους, για το λόγο ότι, η μεν κρίση του χρέους οφείλονταν σε δομικά προβλήματα λειτουργίας της οικονομίας, ενώ η κρίση της πανδημίας συνέβη λόγω έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που, ενδεχομένως δε θα είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στις δομές λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Η παρατήρηση αυτή είναι κομβική για να αντιληφθούμε την κίνηση της αγοράς κατά την τρέχουσα φάση.

Σήμερα, η οικονομία, έστω και με τις δυσκολίες που δημιουργούν οι περιορισμοί, λειτουργεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ο κατηγορηματικός αποκλεισμός του ενδεχόμενου ενός γενικευμένου lockdown, διαβεβαιώνει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί σ’ αυτό το minimum επίπεδο. Η εκτίμηση αυτή απεικονίζεται στις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ (εδώ) και υποδηλώνει ότι, η οικονομία, κατά το α’ τρίμηνο του 2021, θα βρεθεί, σε όρους ΑΕΠ, στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης. Κάθε περαιτέρω σενάριο, αναφέρει βελτίωση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2021, αλλά και σοβαρές πιθανότητες βελτίωσης στα υπόλοιπα τρίμηνα του επόμενου έτους.

Παράλληλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, παρά την καθίζηση των συνολικών κερδών στο α’ εξάμηνο του έτους, όταν εξετάζουμε τις εταιρίες σε ατομική βάση, η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τη μεγάλη διαφοροποίηση στην πορεία των τιμών των μετοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη διατήρηση του δείκτη στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ένας αριθμός των μετοχών πετυχαίνουν νέο υψηλό 52 εβδομάδων (κατά το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός αυτών των μετοχών έφθασε στις οκτώ (δείτε εδώ).


Τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους, όσοι βλέπουν με αισιοδοξία την αγορά, είναι:

  • Η πανδημία, έστω και αργότερα απ’ ότι είχε εκτιμηθεί, στο τέλος θα ξεπεραστεί.
  • Το 2021, ακόμη και αν δεν είναι έτος έντονης ανόδου του ΑΕΠ, εν τούτοις θα είναι ανοδικό και συνεπώς, το περιθώριο περαιτέρω πτώσης της οικονομίας είναι μικρό.
  • Ένας αριθμός εισηγμένων εταιριών διατηρεί μία θετική πορεία, παρά την ύφεση.
  • Υπάρχει μία σταδιακή αναθέρμανση για μακροχρόνιες επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να  επιταχυνθεί στο προσεχές μέλλον.
  • Η πανδημία δημιουργεί νέες συνθήκες λειτουργίας των τοπικών οικονομιών, αλλά και της διεθνούς οικονομίας και, μαζί με τις απειλές, εμφανίζει και νέες ευκαιρίες. Μετά την πανδημία θα υπάρξει μία περίοδος διεθνούς ανάπτυξης.
  • Το ενδεχόμενο μίας “σύγκρουσης” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω- δείχνει να απομακρύνεται. Τα πολιτικά προβλήματα που -ενδεχομένως- θα δημιουργηθούν στη διευθέτηση των προβλημάτων μέσα από συζητήσεις, χρονικά, απέχουν ακόμη μακριά.

Το ζήτημα που μπορεί να προκύψει από μία “εμπλοκή” στις αμερικανικές εκλογές, είναι σοβαρό και μπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνια προβλήματα στις διεθνείς αγορές, πλην όμως, δεν είναι κάτι που μπορεί να μεταβάλλει τις προθέσεις της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)