Γιατί κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τη δύσκολη αυτή περίοδο;

14 Οκτωβρίου 2020, 10:10 | Χ&Α - 221

Γιατί κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τη δύσκολη αυτή περίοδο;

Η πρόβλεψή μας για την εξέλιξη της οικονομίας κατά το 2020, είναι ότι η τελική υποχώρηση του ΑΕΠ, θα φθάσει στο -9,3% και ότι, σε νομισματικά μεγέθη θα κυμανθεί στα € 177.285 εκατομμύρια. Θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ετήσια υποχώρηση, μετά το -10,1% του 2011, ενώ, σε οικονομικά μεγέθη, θα είναι σα να έχουμε ξαναγυρίσει πίσω στο 1998, όταν το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές του 2010, υπολογιζόταν σε € 177.329 εκατομμύρια.

Η εκτίμησή μας για το 2021 καταλήγει στο ότι, δε θα υπάρξει η ανάκαμψη που εκτιμά η Κυβέρνηση και ότι, η αύξηση της οικονομίας δε θα υπερβεί το 3,4%, ενώ το τελικό ΑΕΠ θα φτάσει στα € 180.500 εκατομμύρια. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία -πρόωρη και σχετικά ατεκμηρίωτη- πρόβλεψη για άνοδο μεταξύ του 3,5% και του 4,0% για το 2022.

Σε εθνικολογιστικούς όρους, τα έτη του 2020 και του 2021, είναι χαμένες χρονιές: υποχώρηση του ΑΕΠ, επαναφορά σε κατάσταση δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς επίσης και της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.

Όμως, από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε ότι, το Χρηματιστήριο, έχει ήδη ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο αυτής της περιόδου (εκτιμούμε πως αυτό ήταν οι 484,40 μονάδες της 16/3/2020) και ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μία ήπια ανοδική κίνηση, που θα ανεβάσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 740 - 760 μονάδων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, εντός  του 2021, θα μπορούσε να κινηθεί και πάλι ανοδικά και να σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τις 800 μονάδες.

Γιατί όμως να κινηθεί ανοδικά; Θα το κάνει, επειδή οι επενδυτές, δεν περιμένουν την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών από την ΕΛΣΤΑΤ, περίπου δύο μήνες μετά από τη λήξη του κάθε τριμήνου. Οι επενδυτές -ακόμη και σε μία υποτονική χρηματιστηριακή αγορά, όπως έχει καταλήξει να είναι η δική μας- αφουγκράζονται τον παλμό της οικονομίας και μπορούν να δουν τις μελλοντικές κινήσεις και εξελίξεις. Και γνωρίζουν ότι, η παρούσα κρίση της οικονομίας, δεν οφείλεται σε κάποιες λειτουργικές ανισορροπίες και δυσλειτουργίες, όπως αυτές που μας οδήγησαν στην προηγούμενη μεγάλη κρίση, από την οποία χρειάστηκαν περισσότερα από 7 ή 8 χρόνια για να βγούμε.

Η δυναμική μεγάλου τμήματος της οικονομίας φάνηκε από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2020. Παρά τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, μία ομάδα εταιριών κατόρθωσαν να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τα μεγέθη, τις χρηματοοικονομικές ισορροπίες τους και τα αποτελέσματά τους. Κάτι αντίστοιχο, δεν είχε συμβεί μεταξύ του 2010 και του 2014.

Οι επενδυτές γνωρίζουν επίσης ότι, η πανδημία συνιστά ένα ορόσημο, ενώ βάζει μία έντονη γραμμή μεταξύ δύο εποχών. Και ότι οι μεταβολές αυτής της περιόδου, θα καταλήξουν να δημιουργήσουν ένα κόσμο και μια παγκόσμια οικονομία πολύ πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Και αυτό σημαίνει βελτίωση της θέσης τους στις αγορές τους και της κερδοφορίας τους για αρκετές από τις εταιρίες, αλλά και βύθιση στη στασιμότητα ή σε μία φάση ζημιών για άλλες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίον ανεβαίνουν οι αγορές στο εξωτερικό και κυρίως οι μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται σε νέες τεχνολογίες και που αποτελούν το δυναμικό της νέας τεχνολογικής επανάστασης.

Το 2020 και ενδεχομένως και το 2021 θα είναι χαμένες χρονιές για όσους μένουν κολλημένοι να παρακολουθούν, στατικά, τα μεγέθη. Όμως, σ’ αυτές τις δύο χρονιές, θα καλλιεργηθούν οι συνθήκες για ένα νέο και πιο δυναμικό μέλλον. Όχι για όλους όμως. Αλλά μόνο για όσους μπορέσουν να το δουν.


Γιάννης Σιάτρας


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)