Πτώση του ΔΤΚ κατά 0,8% μεταξύ Σεπ. 2010 και Σεπ. 2020!

14 Οκτωβρίου 2020, 09:30 | Χ&Α - 221

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός σε 12μηνη βάση, παρέμεινε αρνητικός για 7ο συνεχόμενο μήνα, έχοντας υποχωρήσει συνολικά κατά 1,98%. Ένα τέτοιο γεγονός έχει να παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2016, όπου ο πληθωρισμός παρέμενε αρνητικός από τον Μάρτιο του 2013. Συνολικά σε αυτήν την περίοδο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 4,8%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (έτος αναφοράς 2009=100), βρίσκεται το Σεπτέμβριο στις 105,4 μονάδες. Ανατρέχοντας στα προηγούμενα χρόνια θα δούμε πως σε αυτό το επίπεδο ακριβώς ήταν ξανά τον Ιούνιο του 2010. Αυτό σημαίνει πως για το σύνολο της δεκαετίας, ο πληθωρισμός είναι μηδενικός. Μάλιστα, αν εξετάσουμε τη σύνθεση του “καλαθιού” απ’ όπου προκύπτει ο δείκτης του πληθωρισμού, θα διαπιστώσουμε ότι, υπάρχει μείωση τιμών σε πολλά προϊόντα και αύξηση τιμών σε προϊόντα (και υπηρεσίες) που επηρεάστηκαν από την αύξηση των φόρων.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητική περιοχή για 7ο συνεχή μήνα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία της περιόδου, υποδηλώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία φάση έντονης ύφεσης, το μέγεθος της οποίας θα είναι μεγάλο και σε χρονική διάρκεια, αλλά και σε όρους ΑΕΠ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)