AUTOHELLAS: Αρνητικό, αλλά όχι “καταστροφικό” α’ εξάμηνο

14 Οκτωβρίου 2020, 09:05 | Χ&Α - 221

Η κατά 18,0% υποχώρηση που κατέγραψαν οι πωλήσεις της εταιρίας στο α΄εξάμηνο του 2020, δε θα πρέπει να θεωρείται ως ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός, αφού δικαιολογείται από τη βύθιση της οικονομίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν είναι “ανακτήσιμος” κύκλος εργασιών”, όμως δεν υποδηλώνει κάποια εσωτερική διαρθρωτική δυσλειτουργία. Οι συνολικές πωλήσεις έφθασαν στα 211,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία  τα 71,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα ( -16,0% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2019), 117,3 εκατ. ευρώ προκύπτουν από εμπορία αυτοκινήτων στη Ελλάδα (-18,9%) και τα 22,8 προέκυψαν από μισθώσεις αυτοκινήτων στο εξωτερικό (-22,3%). Δείτε τις πωλήσεις της εταιρίας ανά τομέα (εδώ).

Το ότι η Autohellas δεν εμφάνισε ζημιές στο α’ εξάμηνο (εμφάνισε κέρδη € 1,1 εκατ., έναντι € 18,0 εκατ. κατά το 2019) , θα πρέπει να θεωρηθεί ως επίτευγμα. Αν μάλιστα κατορθώσει να μη βγάλει ζημιές (ή να είναι ελαφρά ζημιογόνα) και κατά το β’ εξάμηνο του έτους, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία. Θα πρόκειται, απλά, για μία χαμένη χρονιά, η οποία δε θα αφήσει μεγάλα “σημάδια” ή κάποια “ανήκεστη” βλάβη. Παράλληλα, θα αποδεικνύει το πόσο θετική ήταν η κίνηση της εταιρίας για τη διαφοροποίηση της δράσης της και προς δραστηριότητες οι οποίες δεν άπτονται της τουριστικής δραστηριότητας (πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών)..

Στα θετικά της χρήσης, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων σε  91,9 εκατ. ευρώ (έναντι 40,2 εκατ. ευρώ την 31/12/2019). Με βάση αυτό, η εταιρία πέτυχε μείωση του καθαρού δανεισμού της κατά 12,9 εκατ. ευρώ, στα € 332,2 εκατομμύρια.

Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την πορεία των μετοχών της ΟΤΟΕΛ και της ΑΡΑΙΓ (Aegean) κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Και οι δύο έχουν επίδοση χειρότερη απ’ αυτή του Γενικού Δείκτη (-22%). Όμως, η επίδοση της ΟΤΟΕΛ (-40%) είναι σημαντικά ανώτερη από την ΑΡΑΙΓ (-61%). Εκτιμούμε ότι και στη συνέχεια, η επίδοση της ΟΤΟΕΛ θα είναι καλύτερη. Και το πιο σημαντικό. Η ΟΤΟΕΛ έχει ελπίδες για γρηγορότερη ανάκαμψη, σε σχέση με την ΑΡΑΙΓ.

Και επειδή η ανάκαμψή της θα είναι “επιθετική”, εκτιμούμε ότι στους επόμενους μήνες θα υπερ-αποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

Δείτε τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία της εταιρίας (εδώ).

Δείτε το οικονομικό δελτίο α’ εξαμήνου (εδώ)


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)