Cloud Computing

14 Οκτωβρίου 2020, 06:30 | Χ&Α - 221

Cloud Computing

Δεν  είναι “φούσκα”. Απλά, ο κλάδος δεν έχει “ξεκαθαρίσει” ακόμη

Η δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρίας Snowflake, μιας εταιρίας λογισμικού στον ευρύτερο τομέα του “cloud computing”, πριν από ένα περίπου μήνα, έφθασε στα 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια (εδώ). Το ποσό αυτό αποτέλεσε ρεκόρ για τις εταιρίες του κλάδου κατά το 2020. Κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή αυξήθηκε κατά 166%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ξεπέρασε τα 70 δισεκ. δολάρια, όταν οι συνολικές της πωλήσεις κατά το 2019 έφθασαν στα 265 εκατ. δολάρια, χωρίς βέβαια να έχει κέρδη -και ουδείς γνωρίζει πότε θα εμφανίσει κέρδη. Το ποσό της κεφαλαιοποίησης της Snowflake, είναι κατά κάτι λιγότερο από το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ -της General Motors, της Ford και της Chrysler- δηλαδή των εταιριών που κάποτε έκαναν τις ΗΠΑ έναν παγκόσμιο βιομηχανικό γίγαντα. Επίσης, είναι υψηλότερο από την κεφαλαιοποίηση της Dell (εδώ), μία εταιρία κολοσσό του κλάδου της Πληροφορικής -με παγκόσμια φήμη και εξάπλωση- η οποία κατά το 2019 είχε πωλήσεις ύψους 92 δισεκ. δολαρίων και κέρδη 4,6 δισεκατομμύρια.

Δε θα αναρωτηθούμε “τί συμβαίνει”. Στο παρελθόν το έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές και πλέον το γνωρίζουμε. Βρισκόμαστε σε ένα κόσμο που, για μία ακόμη φορά, αλλάζει.
Πολλοί μπορούν να δικαιολογήσουν, τεκμηριωμένα, τις υψηλότατες κεφαλαιοποιήσεις: Ο κλάδος του “cloud computing” εξυψώνεται απόλυτα μέσα από τις νέες πρακτικές και τις συνήθειες που δημιουργεί η πανδημία σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας. Κατά πολλούς, δεν υπάρχει καμία υπερβολή.

Αυτό μου θυμίζει ένα περιστατικό που βίωσα το φθινόπωρο του 1999, σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη. Στην πόλη, υπήρχε μια εταιρία supermarket που, όπως ανέφερε, λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο και σου έφερνε στο σπίτι κάθε παραγγελία που γινόταν online. Μια φορά, στις 3:00 τα ξημερώματα, παρήγγειλα δύο σοκολάτες, συνολικής αξίας περίπου 5 δολαρίων. Στην ουσία το έκανα για να δω πώς λειτουργούν. Σε μισή ώρα, οι σοκολάτες είχαν έρθει στο σπίτι που διέμενα. Η παραγγελία αυτή πρέπει να είχε κοστίσει στην εταιρία τουλάχιστον 15 δολάρια σε εργατικά. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε βγάλει κέρδη μέχρι τότε. Είχε όμως μια κεφαλαιοποίηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα οποία έγιναν αέρας κοπανιστός όταν η εταιρία χρεοκόπησε λίγους μήνες αργότερα.

Η υπερβολή είναι συνυφασμένη με το Χρηματιστήριο. Στη χρηματιστηριακή ιστορία, η εμφάνιση ενός νέου κλάδου, πάντα συνδεόταν με την υπερβολή. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καινούργιος κλάδος είναι άχρηστος ή ότι όλες οι εταιρίες σ’ αυτόν είναι “φούσκες”. Υπερβολή υπήρχε πριν από 20 χρόνια με τις εταιρίες dot-com πριν 20 χρόνια -και όμως, ανάμεσα σ’ εκείνες τις εταιρίες υπήρχε και η Amazon. Υπερβολή υπήρχε πριν από 35 χρόνια με τις εταιρίες κατασκευής υπολογιστών, όμως ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν και η Apple. Υπερβολή υπήρχε και πριν από 60 χρόνια με τις εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών, πριν από 100 χρόνια με τις κλωστοϋφαντουργίες και πριν από 150 χρόνια με τους σιδηροδρόμους. Μέσα σ’ αυτή την υπερβολή, κάποιες εταιρίες προχώρησαν και η αποτίμησή τους ανέβηκε ακόμη περισσότερο -πολύ πολύ περισσότερο. Κάποιες δε τα κατάφεραν και χάθηκαν.

Δεν πρέπει να κατηγορούμε ούτε τους κλάδους, ούτε τις εταιρίες, αλλά ούτε και την  αγορά. Έτσι γίνεται πάντα και δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Από τις σημερινές εταιρίες, κάποιες θα προχωρήσουν μπροστά και θα δικαιολογήσουν τις σημερινές τους αποτιμήσεις, κάποιες δε θα τα καταφέρουν. Και η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Και κάποιοι επενδυτές θα κερδίσουν, ενώ κάποιοι θα χάσουν. Και κάποια στιγμή, μετά από μερικά χρόνια, θα βρεθεί ένας άλλος καινούργιος κλάδος που θα επισκιάσει τα πάντα για να δημιουργήσει τις νέες υπερβολές, εκείνης της εποχής. Έτσι θα γίνει και τότε. Δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Έτσι λειτουργεί αυτός ο χώρος και έτσι τον δεχόμαστε. Μέλημα δικό μας είναι να καταφέρουμε να βρούμε ποιές θα επιβιώσουν και θα μεγαλουργήσουν.

 

Γιάννης Σιάτρας


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)