ΕΥΑΘ

14 Οκτωβρίου 2020, 09:10 | Χ&Α - 221

ΕΥΑΘ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δημιούργησαν απώλειες που όμως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ως καταστροφικές στην εταιρία ΕΥΑΘ. Η μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης κατά την διάρκεια του α΄εξαμήνου και η εφαρμογή νέου πλαισίου τιμολογιακής πολιτικής, ήταν και οι παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση των πωλήσεων κατά 3,3%. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις ανήλθαν σε 34,4 εκατ. ευρώ έναντι 35,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας υποχώρησε στο 37,8% σε σχέση με το 41,3% του αντίστοιχου εξαμήνου πέρσι, αλλά δεν ξέφυγε  από τα πλαίσια που κυμαίνεται το μικτό περιθώριο κέρδους την τελευταία τετραετία (35% με 42%). Η υποχώρηση προέκυψε από την αύξηση του κόστους πωληθέντων λόγω των  αυξημένων τιμολογήσεων και των μειωμένων εκπτώσεων.

Η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας πτώση 26,9%. O EBITDA, επίσης κατέγραψε μείωση κατά 19,1%, καθώς ανήλθε 10,2 εκατ. έναντι 12,6 εκατ. ευρώ.

Κατά το α’ εξάμηνο, η ΕΥΑΘ μέσω δημοπρασίας ανέλαβε σύμβαση έργου ύψους 400 χιλ. ευρώ, καθώς και ακόμα 7 συμβάσεις μελετών και έργων ύδρευσης συνολικής αξίας 33,3 εκατ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά για έργα της ΕΥΑΘ στις σελίδες 9-10 της οικονομικής κατάστασης.

Συνολικά, η ΕΥΑΘ, έχει αναλάβει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επενδύσεων, για την περίοδο 2018 - 2014, αξίας 175 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά μελέτες και έργα στον τομέα της συντήρησης, αντικατάστασης και επέκτασης των υποδομών του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος. Παράλληλα για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας, προβλέπεται για τα έτη 2021-2023, ετήσια αύξηση των τιμολογίων κατά 2%,  ενώ διατηρούνται σταθερά τα τέλη αποχέτευσης, τα πάγια και το Ειδικό Τέλος Κύκλου Νερού για όλη την 5ετία εφαρμογής.

Τέλος, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας, η ΕΥΑΘ, ανταποκρίθηκε αρκετά καλά σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, κατά την διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Η εταιρία δεν κάνει προβλέψεις για το β΄εξάμηνο του έτους, παρόλα αυτά παρακολουθεί επισταμένως τις εξελίξεις, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις του παγκόσμιου αλλά και εγχώριου περιβάλλοντος, βασιζόμενη σε σημαντικές δικλείδες ασφαλείας όπως το σημαντικό ύψος διαθεσίμων της και η καθολική απουσία δανεισμού.

Δείτε το οικονομικό δελτίο (εδώ). Δείτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)