ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

14 Οκτωβρίου 2020, 08:50 | Χ&Α - 221

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

Οριακή αύξηση ενοποιημένων πωλήσεων σημείωσαν τα Πλαστικά Θράκης το α΄εξάμηνο του 2020, κατά 0,1%. Ανά κλάδο, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο Συσκευασίας παρουσίασε αύξηση κατά 5,9%, ενώ ο κλάδος Τεχνικών Υφασμάτων σημείωσε μείωση κατά 3,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019.


Η τόσο εντυπωσιακή άνοδος που σημειώθηκε στα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 130,2% διαμορφώθηκε μετά από την αφαίρεση δραστηριοτήτων που διακόπηκαν, οι οποίες αφορούν στη διακοπή παραγωγικής λειτουργίας της θυγατρικής Thrace Linq στην Αμερική. Οι καθαρές ζημίες της Thrace Linq προς τον όμιλο ήταν 2,8 εκατ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά στην σελίδα 45 της οικονομικής κατάστασης (εδώ). Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μέγεθος που διαμορφώνεται στα κέρδη δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με τα κέρδη που διαμορφώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2019.


Παράλληλα, παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση στο μικτό περιθώριο κέρδους σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τόσο σε επίπεδο κλάδων όσο και σε επίπεδο ομίλου, από το 20% μέχρι 23,5% των προηγούμενων ετών, στο 27,1%. Αντίστοιχα στον κλάδο τεχνικών υφασμάτων, από το 18% με 20% στα προηγούμενα χρόνια, στο 25,4%. Στον κλάδο συσκευασιών, από το 19% με 22%, έφθασε το 28,4%. Αυτή η αύξηση συνέβαλε σημαντικά στην ώθηση της κερδοφορίας.


Οι υποχρεώσεις του ομίλου, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, παρουσίασαν μείωση κατά 2,2%, οι οποίες προέκυψαν από την πώληση της θυγατρικής εταιρίας στην Αμερική. Παράλληλα όμως, παρατηρείται αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου, την περίοδο 31/12/2019 έως 30/12/2020, κατά 20 εκατ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά πως διαμορφώθηκαν στην σελ. 63.  Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε σημαντικά σε 46,9 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 83,5 εκατ. ευρώ την 31/12/2019.


Σύμφωνα με σχόλια της η Διοίκηση, εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, για το β’ εξάμηνο 2020, θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσεως, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας.


Η άποψη μας είναι ότι η εταιρία βρίσκεται σε μία θετική φάση. Καθώς, διαχρονικά, τα μεγέθη της βρίσκονται σε ισορροπία, η διατήρηση της θετικής φάσης θα κριθεί από τη διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε επίπεδα πάνω από 26% - 27%. Αν το πετύχει αυτό, τότε η κερδοφορία της μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.


Μεταφέρουμε την εταιρία -έστω και με καθυστέρηση- στην κατηγορία “θετικής άποψης”, δεχόμενοι ότι, η προ μηνών αφαίρεσή της από την κατηγορία αυτή, ήταν λανθασμένη.

 

Δείτε το οικονομικό δελτίο (εδώ). Δείτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)