LAVIPHARM

14 Οκτωβρίου 2020, 08:40 | Χ&Α - 221

LAVIPHARM

Η έξαρση της πανδημίας, Covid 19, έδωσε ενθαρρυντική ώθηση στα μεγέθη της Lavipharm. Η εταιρία ενισχύθηκε σημαντικά στο εγχώριο περιβάλλον και στους τρεις κλάδους δραστηριοποίησής της (φαρμακευτικά, OTC και καλλυντικά προϊόντα) ενώ δυναμική παρουσία έδειξε εξίσου και σε χώρες του εξωτερικού αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά οι πωλήσεις έφθασαν τα € 18,3 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 12,9%. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 45,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 που ήταν στο 49,8% λόγω της αύξησης και των πωλήσεων αλλά και του κόστους πωληθέντων κατά € 1,9 εκατομμύρια.


Οι υποχρεώσεις της, υποχώρησαν ελάχιστα φθάνοντας στα € 62,3 εκατομ. έναντι € 63,7 εκατομ., ενώ εμφανή μείωση παρατηρείται στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της εταιρίας.


Η καθαρή θέση της, αν και αρνητική (λόγος για τον οποίο βρίσκεται και σε επιτήρηση), υποχωρεί σταδιακά, φθάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2020 στα € -12,2 εκατομ. έναντι € -14,4 εκατομ. το α’ εξάμηνο του 2019. Όπως αναφέραμε και στο τεύχος 220 (εδώ), εκτιμούμε ότι η εταιρία, σύντομα θα βγει από την κατάσταση επιτήρησης.


Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, έφθασαν τα € 2,2 εκατ. έναντι € 606 χιλιάδες. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως η χώρα κινείται σε ένα ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, όπου οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις (clawback και rebate) παρουσίαζουν ραγδαία αύξηση, ήδη για το α’ εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το καταλογισθέν Clawback των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον Οργανισμό υπολογίζεται σε € 458 εκατομ. σημειώνοντας ραγδαία αύξηση (28,2%). Η επίπτωση των clawback και rebate θα καταλογισθεί στα κέρδη της εταιρίας στο τέλος του έτους.


Στόχος της Lavipharm, είναι να ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε στρατηγικές χώρες, να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά και να εμπλουτίζει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο της με νέα προϊόντα. Αυτοί οι στόχοι φαίνονται να επιτυγχάνονται καθώς η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για τη διάθεση του διαδερμικού συστήματος νιτρογλυκερίνης σε μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ενώ παράλληλα στις 5 Αυγούστου ανακοίνωσε υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική εταιρία Zentiva για την αντιπροσώπευση, προώθηση και διανομή των φαρμακευτικών προϊόντων της στην Ελλάδα.


Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή βρίσκεται σε υψηλό 9 ετών στα € 0,372 (8/10/2020), ενώ από την αρχή του έτους έχει σημειώσει αύξηση 69,1%. Κατά την άποψή μας, η μετοχή αξίζει να παρακολουθηθεί. Ήδη, κάποιοι την “παρακολουθούν” και “μαζεύουν” τη μετοχή, με δεδομένες τις χαμηλές συναλλαγές της (μ.ο. αξίας συναλλαγών μέσα στο 2020: € 4.875). Εκτιμούμε, ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού βγει από την κατάσταση επιτήρησης -αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε 1,5 έως 2 χρόνια, εκτός εάν συμψηφίσει ζημιές με αποθεματικά.


Δείτε το οικονομικό δελτίο (εδώ). Δείτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη (εδώ)



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)