Νέα της αγοράς

14 Οκτωβρίου 2020, 08:20 | Χ&Α - 221

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ: Οι 23 εταιρίες της κατηγορίας “Επιτήρησης”, οι 18 που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια -και συνεχίζουν τη μάχη με τον χρόνο- παρουσιάζουν αθροιστική αρνητική καθαρή θέση 758,1 εκατ. ευρώ. Δείτε τον πλήρη πίνακα των εταιριών αυτών, με τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων, εδώ.
Το σύνολο των πωλήσεων των εταιριών αυτών φτάνει στα € 719,2 εκατομμύρια, μειωμένο κατά 30,8% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, μεταξύ του α’ εξαμήνου του 2019 και του α’ εξαμήνου του 2018, είχε υπάρξει μείωση των πωλήσεων κατά 2,3%. Από τις 23 εταιρίες, οι 8 καταγράφουν αύξηση των πωλήσεων.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων είναι αρνητικό (ζημιές) και φτάνει στα € -84,0 εκατομμύρια. Κατά το α’ εξάμηνο του 2019, εμφανίζονταν και πάλι ζημιές, € -53,5 εκατομμυρίων.
Το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει στα € 3.250,1 εκατομμύρια, μειωμένο κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ικανοποιητική, ή βελτιωμένη πορεία, κατά την άποψή μας, είχαν οι: Frigoglass, Pasal, Νίκας, Δομική Κρήτης, Ακρίτας, Ευρωσύμβουλοι και Lavipharm. Οι εταιρίες αυτές, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα “turnaround story”, θα πρέπει να παρακολουθούνται.

***

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Η εταιρία, η οποία βρίσκεται στην κατηγορία επιτήρησης, εμφάνισε κερδοφόρα αποτελέσματα, έπειτα από μία περίοδο αρνητικών επιδόσεων. Τα θετικά αποτελέσματα για την Εταιρία και τον Όμιλο οφείλονται κυρίως στη βελτίωση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Ειδικότερα οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3.764 χιλ. ευρώ έναντι 2.931 χιλ. ευρώ (αύξηση 28%) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 901 χιλ. ευρώ κέρδη, έναντι κερδών 605 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Σύμφωνα με την εταιρία “η Διοίκηση συνέχισε να επιδιώκει και αυτό το εξάμηνο, την διατήρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας της τόσο μέσω της μητρικής εταιρίας όσο και μέσω της θυγατρικής ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων έργων συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς μέσω των εταιριών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ και ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ. Ο Όμιλος εφαρμόζει συντηρητική πολιτική στην επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει, κάνοντας προ-κοστολόγηση έργων ώστε να επιλέγει ποσοστά εκπτώσεων που του επιτρέπουν ικανοποιητικά μικτά κέρδη γεγονός που δυσχεραίνει την ανάληψη νέων έργων διότι οι χορηγούμενες εκπτώσεις από άλλες εταιρίες δεν αφήνουν ουσιώδες περιθώριο κερδοφορίας” (σελ. 7 του Οικονομικού Δελτίου). (εδώ)

***

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 20 χιλ. θέσεις εργασίες, προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του οποίου το επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνάει τα 2,3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν νέα  αιολικά  πάρκα  σε  διάφορες  περιοχές  της  Ελλάδας,  σε  έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως  ο  υβριδικός  σταθμός  Αμαρίου  στην  Κρήτη  και  το  έργο  αντλησιοταμίευσης  στην  Αμφιλοχία. Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο Όμιλος Χθες, ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο όμιλος ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς βάσει των οποίων αύξησε, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, απομείωσης και αποσβέσεων (Ebitda) κατά 5,5%, στα 155,5 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ. (εδώ)

***

ALUMIL: Κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, επηρεαζόμενος από τις επιπτώσεις της πανδημίας, κατέγραψε μείωση 5,1% και διαμορφώθηκε στα €111,0 εκατ. έναντι €116,9 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2019, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €8,9 εκατ. έναντι €11,4 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2019, μειωμένα κατά W22,0%. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €26,6 εκατ. έναντι €29,1 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μειωμένα κατά 8,6%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες €4,0 εκατ. έναντι €3,1 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 28,6%. Αντίστοιχα, κέρδη εμφανίζουν και τα αποτελέσματα μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους €3,4 εκατ. έναντι €2,2 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 54,8%. (εδώ)

***

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: Σταθερά, όπως κάνουμε κάθε τρίμηνο, στο τεύχος Νοεμβρίου (Νο 222), θα δημοσιεύσουμε τις συνθέσεις και τις μεταβολές των χαρτοφυλακίων των Ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπως αυτά είχαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)