Αρνητικό το κλίμα - Ο ΓΔ στη χαμηλότερη τιμή μετά το Μάιο

22 Οκτωβρίου 2020, 17:37 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Αρνητικό το κλίμα - Ο ΓΔ στη χαμηλότερη τιμή μετά το Μάιο

Τη χαμηλότερη τιμή από την 21η Μαΐου 2020, κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, στις 608,90 μονάδες, αρκετά κοντά στο χαμηλό της συνεδρίασης (607,75). Αυτό, δε μπορεί παρά να είναι αρνητικό, αφού ο ΓΔ ξέφυγε από μία ισορροπία 5 περίπου μηνών, γύρω από τις 630 μονάδες.

Ο λόγος της πτώσης είναι βεβαίως η πανδημία. Και είναι οι πρώτες αρνητικές εντυπώσεις που σχηματίζονται για την πορεία της οικονομίας κατά το δ’ τρίμηνο του έτους.

Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο εξάπλωσης του ιού, σε μαζική κλίμακα. Στη σημερινή φάση, δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα κρούσματα. Θα μπορούσαν όμως να ελεγχθεί η βαρύτητα της νόσου και ο αριθμός των θανάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση, έχει δηλωθεί, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αυτές οι αποφάσεις, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων, λαμβάνονται από κοινού και ισχύουν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα), δεν υπάρχει περίπτωση νέου καθολικού lockdown. Βεβαίως όμως, ακόμη και τα μέτρα μερικών περιορισμών που λαμβάνονται, ανησυχούν τον πληθυσμό και περιορίζουν την παραγωγή και την κατανάλωση. Το ΑΕΠ θα έχει προβλήματα και στο δ’ τρίμηνο του έτους.

 

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η θέση του περιοδικού, σε βασικά ζητήματα της οικονομίας, καθώς, οι εξελίξεις δείχνουν ότι, όντως, πέραν του έτους 2020, “χαμένη χρονιά” θα είναι και το 2021, αφού αυτή η περιπέτεια θα μας ταλαιπωρήσει για ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Λογικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πτώση της αγοράς, αφού το Χαρτοφυλάκιό μας βρίσκεται εκτός αγοράς, εδώ και περίπου ένα μήνα. Όμως, πάντα μας στεναχωρεί και μας ανησυχεί μία πτώση.

Στο τεύχος Νο 221 (Οκτώβριος 2020) είχαμε εκφράσει την άποψη ότι, θα εμφανίζονταν σημάδια ανόδου μετά το α’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό;
Σαφώς και, μετά τη σημερινή εξέλιξη, η  θέση της αγοράς έχει αποδυναμωθεί. Όμως, δεν έχει τραυματιστεί ιδιαίτερα σημαντικά. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, η αγορά επέδειξε αρκετά σημάδια “δύναμης”. Εκτιμούμε ότι η δυναμική αυτή δεν έχει απολεσθεί και ότι θα εμφανιστεί στο προσεχές μέλλον. Ίσως όχι στο β’ 15θήμερο του Νοεμβρίου, όμως δεν έχει απολεσθεί. Άλλωστε -και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του “απόλυτου συστήματος”, η δράση μας είναι πάντα αντανακλαστική, δηλαδή εκ των υστέρων και αφού έχει συμβεί κάποιο γεγονός στην αγορά. Όταν υπάρξει το σήμα εισόδου θα το ακολουθήσουμε.

Η πτώση της αγοράς, ανάλογα και με το βαθμό που θα συμβεί, θα είναι ευκαιρία αγοράς συγκεκριμένων μετοχών που είχαν μία θετική πορεία στους 2-3 προηγούμενους μήνες: ΚΡΙ, ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΑΛΜΥ, ΛΥΚ, ΟΤΕ, ΠΛΑΘ, CENER. Θα παρακολουθούμε τις μετοχές αυτές για να εντοπίσουμε “ευκαιρίες εισόδου”.