Η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο προδιαθέτει για μεγαλύτερη ύφεση εντός του 2020

29 Οκτωβρίου 2020, 20:14 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο προδιαθέτει για μεγαλύτερη ύφεση εντός του 2020

Μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που συνοδεύτηκε από υψηλή (για την περίοδο)  αξία συναλλαγών, που προκλήθηκε από τους φόβους για τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας και το γενικότερα αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε (με συναλλαγές 81,4 εκατ. ευρώ) στις 564,93 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την 3/4/2020 (τότε είχε κλείσει στις 540,74 μονάδες).

 

Είναι σαφέστατα μία αρνητική εξέλιξη που αλλάζει τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα και τις ισορροπίες της αγοράς, αφού καταρρίπτει τα σενάρια για βελτίωση της πορείας του ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Προς το παρόν βέβαια, δε μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη, αφού θα πρέπει να αναμένουμε τις αυριανές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη που είχαμε διατυπώσει στο τελευταίο τεύχος του Χ&Α (-9,3% για το σύνολο του έτους 2020), ίσως θα πρέπει να μειωθεί, για ακόμη μία φορά (δείτε εδώ τις προβλέψεις μας - στο κάτω τμήμα του άρθρου).

 

Πώς θα αντιδράσει η αγορά σ’ αυτή τη φάση, δεδομένου ότι, από επιδημιολογικής πλευράς, τα μεγέθη της πανδημίας θα είναι χειρότερα. Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν θα υπάρξει αντίστοιχη δημοσιονομική πολιτική, όπως είχε συμβεί και την άνοιξη, τότε οι αντιδράσεις των αγορών θα είναι ήπιες. Αν δεν υπάρξει “ελεύθερη ροή κεφαλαίων” προς τις οικονομίες, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα”. Από την πλευρά μας είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα δε θα πάνε χειρότερα σε σχέση με την άνοιξη. Όμως, αύριο, θα γνωρίζουμε -λόγω της αποψινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- περισσότερα στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

 

Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι το τέλος αυτής της πανδημίας είναι πιο κοντά; Δε γνωρίζουμε ακόμη. Όπως αποδεικνύεται, τίποτα δε γνωρίζουμε. Από την πλευρά μας επιμένουμε στη θέση που είχαμε εκφράσει στο τεύχος Οκτωβρίου, ότι και το 2021 θα είναι μία χαμένη χρονιά για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, όμως αρκετά πιο καλή για τις αγορές που συνηθίζουν να προεξοφλούν. Προς το παρόν διατηρούμε την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,4% κατά το 2021.

 

Κομβική θα είναι η αυριανή ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Πρωθυπουργό. Ελπίζουμε ότι δε θα “κλείσει” για μία ακόμη φορά το σύνολο της οικονομίας, αφού αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες που ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και ο Προϋπολογισμός μπορούν να αντέξουν.

Γενικότερα, εκτιμούμε ότι ο ΓΔ θα παραμείνει για μικρό μόνο διάστημα κάτω από τις 600 μονάδες, όμως θα σχηματίσουμε καλύτερη άποψη μετά από την αυριανή μέρα.

 

Το Χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” παραμένει εκτός αγοράς από την 22/9/2020.

 

Παρακαλώ, ξαναδιαβάστε το κεντρικό άρθρο του τεύχους 221, για να έχετε μία ακόμη άποψη για το τί θα πρέπει να περιμένουμε κατά το 2021. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε καλή δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων. (εδώ)