Ο Μ. Πομπέο δε θα συναντήσει τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία

11 Νοεμβρίου 2020, 11:43 | Πολιτική - Ελλάδα

Ο Μ. Πομπέο δε θα συναντήσει τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία

Στην Τουρκία θα βρεθεί το ερχόμενο χρονικό διάστημα Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο επισκέψεων σε μία σειρά κρατών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, το χρονικό διάστημα μεταξύ 13 έως 23 Νοεμβρίου, ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί μία σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Τουρκία, η Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι επισκέψεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στις υπόλοιπες χώρες θα συνοδευτούν από συναντήσεις με τους αρχηγούς των κρατών, στην Τουρκία ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία μεταξύ 13 και 23 Νοεμβρίου.

Στο Παρίσι, ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Υπουργό Εξωτερικών Λεντριάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να ενισχύσουν τη διατλαντική τους συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, καθώς και στην αντιτρομοκρατία και τις παγκόσμιες απειλές.

Μετά το Παρίσι, ο ΥΠΕΞ Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή μας θέση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία στάση του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη θα είναι η Τιφλίδα, στη Γεωργία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζουραμπίτσβιλι, τον πρωθυπουργό Γκαχάρια και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαλκαλιάνη, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και για να προτρέψουμε σε περαιτέρω πρόοδο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Ηλία.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις Συμφωνίες Αβραάμ και τις κοινές προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των κακόβουλων δραστηριοτήτων του Ιράν. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιάντ για να συζητήσουν για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και περιφερειακά θέματα. Θα ταξιδέψει επίσης στο Κατάρ για να συναντηθεί με τον Αμίρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της ενότητας του Κόλπου.

Η τελική στάση του ΥΠΕΞ θα είναι στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

 

Πηγή: liberal.gr