Ανάκαμψη τύπου L, U, W, V, και Κ. Τί σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομική ανάκαμψη;

17 Νοεμβρίου 2020, 09:50 | Χ&Α - 222

Ανάκαμψη τύπου L, U, W, V, και Κ. Τί σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομική ανάκαμψη;

Κάθε φορά που μια οικονομία βρίσκεται σε φάση ύφεσης, τα τρία ερωτήματα που απασχολούν όλους έχουν να κάνουν με το “πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση;” “πόσο θα διαρκέσει;” και “πώς θα είναι η ανάκαμψη”.

Μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, γράφτηκαν πολλά άρθρα που προσπαθούσαν να απαντήσουν σε αυτά ερωτήματα, υποθέτοντας διάφορα σενάρια για τον τύπο της ανάκαμψης που θα ακολουθούσε.

Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, καθιέρωσαν μία σειρά λατινικών γραμμάτων που περιγράφουν, οπτικά και με σύντομο τρόπο, τους πιθανούς τύπους μίας οικονομικής ανάκαμψης: L, U, W, V, και Κ. Ας δούμε τί σημαίνει κάθε ένα απ’ αυτά.

Η οικονομική ανάκαμψη με την μορφή “L”, χαρακτηρίζεται από μια απότομη πτώση ακολουθούμενη από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας που συνοδεύεται από υψηλή ανεργία.

Στη μορφή “U”, η οικονομία υποχωρεί για μερικά τρίμηνα έως και δύο χρόνια, πριν βιώσει μια σχετικά υγιή άνοδο που θα την επαναφέρει στην προηγούμενη κορυφή.

Η μορφή “W”, είναι γνωστή και ως “διπλή ύφεση”, καθώς η οικονομία βυθίζεται απότομα, ανακάμπτει και ξαναβυθίζεται, πριν επανέλθει σε κανονική και σταθερή φάση ανάκαμψης.

Η μορφή “V”, είναι το πιο επιθυμητό σενάριο για μια οικονομία καθώς η απότομη πτώση ακολουθείται από μια γρήγορη ανάκαμψη, με την οικονομία να επιστρέφει στην προηγούμενη κορυφή της σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η τελευταία, η ανάκαμψη της μορφής “Κ”, εμφανίστηκε ευρύτερα στην καθημερινότητα κατά το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να δηλώσει την περίπτωση κατά την οποία, διαφορετικά τμήματα μιας κοινωνίας ακολουθούν διαφορετική οικονομική διαδρομή και αντίθετες πορείες. Το γράμμα “Κ” υποδηλώνει ότι, τα πιο εύπορα τμήματα της οικονομίας θα βρίσκονται στο ανοδικό τμήμα της καμπύλης, ενώ τα άτομα με χαμηλό εισόδημα στο καθοδικό. (Δείτε διαγραμματικά τις μορφές ανάκαμψης - εδώ).

Η ανάκαμψη της μορφής “Κ”, έγινε ευρύτερα γνωστή από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστήριξε ότι, η ανάκαμψη μορφής “Κ”  είναι το επικρατέστερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο οποίος προέβλεπε μια ανάκαμψη μορφής “V”. (Δείτε εδώ)

Το Σεπτέμβριο, το The Conference Board, πραγματοποίησε έρευνα σε πάνω από 600 Διευθύνοντες Συμβούλους, σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αποκαλύπτοντας το πως νιώθουν για την πιθανότητα κάθε μορφής ανάκαμψης στο μέλλον. Δείτε εδώ.
Από τον πίνακα φαίνεται ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι δεν πιστεύουν στο σενάριο ανάκαμψης τύπου “V”. Αντίθετα μια ανάκαμψη μορφής “U” εμφανίζεται έντονα σε παγκόσμιο επίπεδο (42%), στις ΗΠΑ (42%), στην Ευρώπη (55%) και στην Κίνα (43%). Ενώ για την Ιαπωνία και για τις χώρες του Περσικού Κόλπου το επικρατέστερο σενάριο είναι μια ανάκαμψη μορφής “L” με 49% και 57%.


Μορφή οικονομικής ανάκαμψης (%) ανά γεωγραφική περιοχή


Μορφή L Μορφή U Μορφή W Μορφή V

Παγκοσμίως (N=606) 32,0% 42,0% 16,0% 11,0%

ΗΠΑ (N=103) 26,0% 42,0% 23,0% 9,0%

Ευρώπη (N=110) 29,0% 55,0% 12,0% 4,0%

Κίνα (N=122) 25,0% 43,0% 11,0% 21,0%

Ιαπωνία (N=95) 49,0% 26,0% 23,0% 1,0%

Περσικός Κόλπος (N=16) 57,0% 26,0% 17,0%

Σημείωση: (Ν= ο αριθμός των ατόμων που απάντησαν στην ερώτηση)

Θα μπορούσαμε να πούμε πως μια ανάπτυξη τύπου “U”, στις κυρίαρχες χώρες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά θετικό σενάριο, σε σχέση με μια κατάσταση στασιμότητας ή υποχώρησης για δεύτερη φορά (ανάκαμψη τύπου “W”). Όμως, αυτές οι προβλέψεις είναι ρευστές. Οι χώρες ήδη έρχονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο - και κατά πάσα πιθανότητα - μεγαλύτερο κύμα πανδημίας που θα αφήσει νέες πληγές και ελλείμματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κάποια πρόβλεψη τώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τις αγορές, τους δείκτες της οικονομίας και τις εξελίξεις της πανδημίας στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)