Ερωτήσεις συνδρομητών

17 Νοεμβρίου 2020, 06:45 | Χ&Α - 222

Δημοσιεύουμε δύο από τις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν από συνδρομητές, οι οποίες, όπως πιστεύουμε, έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον.

Γιατί κάνουμε πράξεις “στο κλείσιμο”, σε τιμές κλεισίματος;

Σε μερικές περιπτώσεις, είναι εμφανές ήδη από το πρωί, ότι στο τέλος της ημέρας, από το “απόλυτο σύστημα”, θα υπάρξει σήμα αγοράς ή πώλησης. Και όμως, αντί να προχωρήσουμε άμεσα στην πραγματοποίηση της πράξης, εκμεταλλευόμενοι τις καλύτερες τιμές που, ενδεχομένως, σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάνουμε την πράξη στο κλείσιμο της αγοράς. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Η αγορά συχνά εκπλήσσει και μπορεί να κάνει γυρίσματα μέσα στην ημέρα και είτε τελικά να μην παράξει σήμα, είτε να διαμορφώσει καλύτερες τιμές στο κλείσιμο. Ποτέ δε γνωρίζουμε τί θα γίνει, παρά μόνον όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ειδικά για το "εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος", το οποίο κινείται δημόσια, θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι κανόνες. Και οι κανόνες αναφέρουν "στο κλείσιμο".

Ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, συγγραφέας βιβλίων τεχνικής ανάλυσης, έχει συχνά αναφέρει γιατί οι πράξεις πρέπει να γίνονται "στο κλείσιμο". Επειδή τότε, έχουν αποτυπωθεί στις τιμές, όλες οι γνωστές πληροφορίες, έχουν διαφανεί οι διαθέσεις και οι δυνάμεις των αγοραστών και των πωλητών και έχουν επίσης αποτυπωθεί οι επιδράσεις από την κίνηση των διεθνών αγορών.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο, που προκύπτει από την εμπειρία και τις αναλύσεις επί της αγοράς, για διάστημα 30 ετών: "Αν μπορούσαμε να αγοράζουμε ακόμη και στη χειρότερη τιμή της κατάλληλης (σωστής) εβδομάδας εισόδου (ούτε καν της ημέρας, αλλά της εβδομάδας) και να πουλούμε, επίσης στη χειρότερη τιμή, της κατάλληλης εβδομάδας εξόδου, ακόμη και με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο, σε λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να πετύχει τεράστιες αποδόσεις"!

Γιατί, στις αγορές της 9/11/2020, αγοράσαμε τις μετοχές της ΦΡΛΚ και της ΕΧΑΕ, αντί των ΚΡΙ και ΜΥΤΙΛ;

Έχει, πολλές φορές, παρατηρηθεί ότι, μετοχές που "πιέστηκαν" σημαντικά κατά τη διάρκεια της πτώσης, κινούνται πιο επιθετικά στην πρώτη φάση της ανάκαμψης. Αυτό δεν είναι πάντα μία ασφαλής πρακτική, ιδίως όταν εφαρμόζεται σε μετοχές που δε γνωρίζουμε καλά. Γι' αυτό το λόγο, στο σχολιασμό που συνόδεψε την ανακοίνωση των πράξεών μας, αναφέραμε ότι, ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της φάσης της ανόδου -αν τελικά υπάρξει τέτοια- ενδεχομένως να κάνουμε αλλαγή στη σύνθεση, δηλαδή να πουλήσουμε μετοχές που κατά την ανάκαμψη ανέβηκαν πολύ και να πάρουμε άλλες που μπορούν μεσοπρόθεσμα να κινηθούν καλύτερα. Όμως, όλα αυτά είναι σχετικά, καθώς ουδείς γνωρίζει τί θα φέρει το μέλλον. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, δίνουμε μεγάλη προσοχή στα "φρένα" μας που είναι τα σήματα εξόδου, τα οποία -όπως έχει αποδειχτεί- έγκαιρα παράγει το “απόλυτο σύστημα”

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)